Home

Achtergrond 213 x bekeken

Lange aanloop tuinbouw

Hoe komt het dat in de glastuinbouw fusies en zelfs halve fusies (via bundeling) niet lijken te lukken?

In korte tijd beëindigden ZON en Fruitmasters fusiegesprekken en eind mei deden Coforta (The Greenery) en Best Growers Benelux hetzelfde.

De marktstructuur in de meeste landbouwsectoren hebben een duidelijke concentratietrend laten zien, met stevige posities van coöperaties. Maar in de glastuinbouw heerst keiharde versnippering.

Moet we langzaamaan accepteren dat de tuinbouw een kruiwagen kikkers blijft? Komt dat door het basisproduct dat overwegend uit de kassen komt? Iedereen kan beslissen daarin te handelen. Of is alles nog steeds een echo van de geforceerde vorming van The Greenery?

Iedere mislukte fusie heeft zijn eigen verhaal, maar het gemeenschappelijke element lijkt dat telers moeilijk op één lijn zijn te krijgen. In fusieprocessen staat dit soort processen mogelijk onder te grote druk. De sector doet er goed aan een langere aanloop te nemen tot structuurverandering. Er wordt nu gewerkt aan een visie op een breed gedragen haalbaar samenwerkingsmodel, met mogelijk een andere positie voor telers. Na de vluchtige mislukkingen moet de sector een pas op de plaats maken om telers hiernaar toe te laten groeien. Daar is moed van besturen voor nodig, maar ook inschikkelijkheid bij telers.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.