Home

Achtergrond 170 x bekeken

Laatste momenten Pools crashtoestel openbaar

Piloten van het Poolse regeringsvliegtuig dat op 10 april crashte in het westen van Rusland ontvingen voor de fatale klap zeker tien waarschuwingen van de boordcomputer om hoogte te winnen.

Dat blijkt uit de gegevens van de zwarte dozen die dinsdag zijn gepubliceerd.

"Trek op, trek op. We naderen de grond'', meldde het waarschuwingssysteem in de laatste minuut voor de crash. Verder is te horen hoe een van de piloten vloekt nadat het toestel een boom raakt. Ook de laatste persoon op de opname is aan het vloeken.

De opname lijkt eerdere berichten te bevestigen dat de piloten niet hebben gereageerd op het automatische waarschuwingssysteem van het toestel, een Toepolev Tu-154 van Russische makelij. Rusland droeg de zwarte dozen maandag over aan Polen.

Het toestel stortte in slecht weer neer. President Lech Kaczynski en 95 andere veelal prominente Polen kwamen om het leven. Zij waren op weg naar de herdenking van de moord op 22.000 Poolse militairen en intellectuelen in 1940 door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Eerder was al bekend geworden dat er kort voor de crash twee onbevoegden in de cockpit waren. Mogelijk is een van de twee Lech Kaczynski. Er is gesuggereerd dat hij de piloten zou hebben bevolen ondanks de slechte weersomstandigheden te landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.