Home

Achtergrond 5 reacties

Laatste biologische pluimveebedrijven vrij

De laatste twee biologische pluimveebedrijven die nog te maken hadden met te hoge dioxinegehalten in hun eieren zijn vrijgegeven.

De dioxinegehalten zijn teruggezakt tot onder de geldende norm. Dit meldt directeur Francine van Rossem van TrusQ. De te hoge dioxinegehalten werden veroorzaakt doordat de dieren met dioxine vervuilde maïs hadden opgenomen. De partij maïs was afkomstig uit Oekraïne en is door verschillende veevoerbedrijven aan biologische bedrijven in Nederland en Duitsland geleverd. In Duitsland zijn tenminste 19 bedrijven geblokkeerd geweest door deze besmetting en in Nederland rond de 50.

De kans dat ooit duidelijk wordt waar en hoe de vervuiling met dioxine is ontstaan lijkt klein. Van Rossem houdt het er op dat er wel degelijk iets is misgegaan in Oekraïne. "We krijgen geen medewerking van de Oekraïense overheid. Zij stellen dat er niets is gevonden en dat hun niets te verwijten valt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  markt -werking

  Hadden we niet een ergens een demissionair kuiken Verburg huppen. Ja dioxine !! Ik kan mij herinneren dat er bij de vuilverbranding in het Rijnmond gebied destijds ook teveel aan dioxine op het land belanden waar onze melkvee stapel rustig gras liep te happen. De witte topsporter moest toen spoorslag worden binnen gehaald omdat er te veel van deze chemokuur stimulerende bagger in de witte motor (lees witte dood) belande.
  Oorzaak geen controle en onjuiste filters op de pijperij van Rijnmond afvalverbranding industrie. En ook hier weer de grote jongens blijven zoals gewoonlijk buiten schot. Normen en waarden vrienden van het CDA.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het lijkt me wel duidelijk waar de schuld van dioxinevervuiling IN mais ligt. Bij de producent in casu: dus bij de boer! En in Oekraine zal dat wel een geprivatiseerd staatsbedrijf zijn en dan praten we al gauw over de sovjetmaffia. Zulke lui weten wel raad met het wegwerken van allerhande levensgevaarlijke afvalstoffen. Dumpen in zee, in meren of oude mijnschachten. Of verbranden in kolencentrales, want die stinken toch al. Of vermengen met kunstmest en op akkers mieteren. Legio mogelijkheden om goedkoop van de meuk af te komen. Het lijkt mij overduidelijk dat er meteen gestopt moet worden met handel drijven met een dergelijk land, waar het artikelen of grondstoffen betreft die met onze voeding te maken hebben. Nét als met België trouwens, want daar weten ze ook wel raad met het vervuilen van onze voeding! Dioxinekippen, cadmiumvoer et cetera! Het is van de zotte om de schuld te leggen bij onze controlereden organen. Voedsel moet deugdelijk zijn en mag nooit vergif bevatten. Maar het zou wel interessant zijn om te achterhalen waarom uitgerekend die vervuilde mais aan zoveel biologische pluimveehouderijen geleverd werd.

 • no-profile-image

  jan van bats de postbode

  de FOUT ligt bij de veevoer fabricanten, die hebben de partijen niet goed onderzocht. Van Rossem schuift de schuld op Oekraine, terwijl Trusq gewoon de boel niet goed heeft onderzocht!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Het zou mooi zijn als een paar onderzoeksjournalisten eens de hele voer-industrie, en handel werldwijd, in kaart ging brengen. Wie doen de controles, waar zijn de controles, wat zijn de verbindingen tussen bedrijven familiebanden etc etc etc.
  Hoe lopen de legale en illegale geldstromen.
  Ik ben bang dat veel schone schijn is. Laat justitie maar naar een jaar massaal ingrijpen en met terugwerkende kracht de boeken bestuderen en de verantwoordelijken keihard aan gaan pakken. Dus alle directeuren en managers, want zij zijn het die verantwoordelijkheid hebben te dragen, en als ze dat niet doen, tja..... Rommelen in de voedselketen zal steeds strenger aangepakt worden en de straffen zullen er niet om gaan liegen. Geen taakstraffen meer maar lange, lange gevangenis straffen en persoonlijk financieël totaal uitkleden en aansprakelijk maken.
  Kijk naar BP nu, rustig en geleidelijk wordt de druk opgevoerd. Plus de hele industrie zal aangepakt worden. Strafbare feiten en corruptie is makkelijk te bewijzen, want de corupten gaan wel praten, en zo zullen er veel managers en directeuren hopelijk in de cel belanden voor tientallen jaren. Bij de financiële sector zag je dat niet in het begin, maar begint ook te komen. Die sector is corrupt in alle lagen dus had men ook veel bescherming, maar dat gaat vast nog wel verdwijnen. Dus onderzoeks journalisten hup in de benen en rustig maar ook zeer gedreven en fanatiek aan het werk. Er valt nog veel te ontdekken in de wereld van voer handel en industrie. Jullie eten in ieder geval waar je moet beginnen, zie de vele oorzaaken van dit artikel....

 • no-profile-image

  Patrick

  Het probleem is echt de voerhandelaren en fabrikanten. Bij Laboratorium TLR uit Rotterdam is er nooit op dioxine getest, nu niet en in het verleden niet. Wat zeg ik NOOIT getest??? Iemand geeft opdracht om te testen, dus die zit en zat flink fout en is aansprakelijk. Justitie waar blijft je onderzoek??? Het lijkt er op dat er structureel gekozen in voor het 'beste ' lab/methode, dat dus op voorhand het minste zal en zou gaan vinden. Want ja, onderzoek kost geld en een papiertje bij de vracht uit Oekeranie is nog wel te regelen zodat alles goed lijkt. Want waarom wachtte men zo lang in Holland om aan de bel te trekken ?? Ook lijkt het dat als Duitsland nu bij deze zaak niet aan de bel getrokken had, er grote kans was dat niemand in Nederland het verteld zou hebben. Want ja een vracht vernietigen koste geld en dat is niet handig als je alleen maar geld wilt verdienen als pure farizeer.
  Deze voerhandelaren en lab dus als bedrijf en een aantal mensen persoonlijk aansprakelijk stellen en uitkleden tot de laatste cent. Er zal toch wel een handelaar zijn die de zaken wel goed geregeld heeft en goed wil gaan regelen voor zijn boeren??? Kijk wie dat is, en verhuis daar naartoe, want je kan het risco eigenlijk niet nemen als boer of vakbond. De vracht was op het oog gecontroleerd in de Rotterdamse Haven???
  Tsss ik zou Jomanda inhuren die kan datzelfde vast wel op afstand en is veel goedkoper. Ik ben bang dat de voerwereld bestaat uit pure amateurs. Broers van broers en familie van familie, op zich hoeft dat niet verkeerd te zijn, maar vaak is het niets en is de organisatie te zwak en gewoon niet professioneel. Wel dat laatste is maar al te goed duidelijk. Zeer onprofessioneel en een gevaar voor de voedselketen, wat dus een BEWUSTE zware criminele daad is, waar jaren gevangenisstraf op zal moeten staan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.