Home

Achtergrond 27 reacties

LTO-voorman wil coalitie VVD en CDA

Het electoraat is verbrokkeld en daarmee is Nederland een stuk lastiger te regeren.

Dat stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. Maat, lid van het CDA maar niet actief voor de partij, hoopt voor de sector op een coalitie met waarin zowel VVD als CDA zitting nemen.

"In ieder geval heeft een ondernemersvriendelijke partij gewonnen", aldus Maat. De oud-euro-parlementariër is weinig enthousiast over de economische plannen van de PvdA, die traditioneel meer geneigd lijkt tot lastenverzwaring.

"Voor de sector is nu vooral essentieel dat zaken niet duurder of meer ingewikkeld worden." Het land wordt lastiger regeerbaar, aldus Maat. "Dus is het zaak voor werkgeversorganisaties en boeren zaken zelf te regelen, zonder te wachten op de politiek." Maat noemt het hoopvol dat door private partijen zelf een AOW-akkoord is gesloten.

De VVD associeerde zich in de campagne weliswaar meer met de agrarische sector dan anders, aldus Maat, maar kent op bepaalde punten tegengestelde standpunten. "Zo is de VVD voor het korten op onze afdracht aan Brussel, maar voorstander van het houden van een sterk Europees landbouwbeleid."

Maat zal zich gezien de verkiezingsuitslag extra inspannen voor behoud van het landbouwministerie, maar ook waterschappen en productschappen. "Voor de landbouw wordt nu eenmaal veel in Brussel bepaald, en zonder minister word je minder serieus genomen."

Ook wijst Maat op het belang van landbouwraden en attachés op ambassades, waar zonder ministerie mogelijk aan getornd wordt. Ze helpen markten openen of open houden, en leveren voor onze export cruciale marktinzichten.

De opkomst die de PVV van Geert Wilders op het platteland realiseerde heeft Maat verbaasd, omdat deze betrekkelijk weinig visie op de landbouw heeft gedebiteerd. Een regering met de PVV is niettemin niet per se problematisch voor de sector, denkt de LTO-topman. "Het is ook een partij wiens stemmen enkele keren voor de sector de doorslag heeft gegeven, zoals bij het varkensbesluit."

"Ik constateer echter ook dat Nederland economisch afhankelijk is van het buitenland. Wat betreft de waardering van de Europese Unie en Europees beleid zit LTO bepaald niet op dezelfde lijn als de PVV. Tevens zijn wij absoluut geen voorstander van tweedeling in de samenleving."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dat heeft de kiezer gisteren al gedaan. Met het CDA kunnen de CDA-bolwerken ook verdwijnen. Dat lijkt me logisch. Als het CDA er niet voor de landbouw is, hoeven ze er ook niet van te profiteren. (Lees: dikke salarissen bij elkaar graaien).

 • no-profile-image

  zwalker

  Neem Jan Maat de maat en zorg dat hij een kopje kleiner wordt. Want dat is de trend ik dit land! Weg met LTO!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Hoe naief kan met zijn als men met twee benen in de brabantse drek staat?

 • no-profile-image

  fryske boer

  CDA zal moeten proberen met pvv in een regering te gaan zitten met vvd erbij de enige mogelijkheid de linkse kliek buiten regering te houden.

 • no-profile-image

  Met twee benen op de grond

  Laat eerst de criminaliteit flink aanpakken zodat je weer veilig kunt werken en leven. Dit hoeft niets te kosten, hard aanpakken die lastpakken, is het zo over! De profiteurs geen kans meer geven, flink laten werken, komen ze je ok niet lastig vallen. Voor de sector is het van belang dat je laat zien aan de PVV hoe goed je het doet en dat het economisch van groot belang is. Dan gaan ze met een hard werkende sector waarschijnlijk wel mee!

 • no-profile-image

  Han

  Dat de heer Albert Jan Maat verbaasd is over de vele stemmen van de PVV op het platteland verbaasd me. Heeft hij nooit gehoord dat boeren het zat zijn om bestolen te worden van hun eigendommen (trekkers, vee etc.) en weet hij ook niet dat er HEEL VEEL burgers op het platteland wonen, die niets met landbouw te doen hebben en om veiligheid roepen. Zolang de LTO zo kortzichtig denkt over het platteland, zal er van verbroedering tussen boer en burger en een veiliger (platte)land weinig terecht komen. Uit dit stuk blijkt weer eens hoe ver deze oud Euro politicus van de bevolking afstaat.

 • no-profile-image

  -----

  Ik heb geen pvv gestemd koetje boe. Maar waarom zou 25 % zich besodemieterd voelen?? Ze zijn het er neit mee eens, maar denk je niet dat de mensen om een heeel andere reden op Wilders hebben gestemd

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Weg met LTO!

 • no-profile-image

  koetje

  75% van de PVV-stemmers zeggen het er mee eens te zijn dat Wilders het AOW-breekpunt heeft laten vallen.Dit betekent dat 25% van de PVV-stemmers daags na de verkiezing al zijn besodemieterd.Met de PVV in de nieuwe regering staan we binnen 2 jaar weer in het stemhokje.

 • no-profile-image

  wel een eu landbouwbeleid maar nationaal

  Maat wil het ministerie van L NV vechtend behouden.
  Zo noem je eigen club belangenbehartiger;terwijl de politiek(ook een half jaar geleden zijn eigen cda)zich uit hebben gsproken om het ministerie van L NV op te heffen.
  het lijkt er op dat je dan spelbreker van nieuwe ontwikkelingen bent met deze club van maat.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Laten we het zuiver houden. Jan Maat moet zich niet bemoeien met de samenstelling van de landelijke politiek. Er is genoeg te doen om LTO te laten uitvoeren waarvoor ze bestaan: opkomen voor de belangen van hun leden!

 • no-profile-image

  Anti PVV

  Natuurlijk is een regering met PVV slecht voor de landbouw. Laten we eens beginnen dat de PVV fel tegen de intensieve veehouderij is in nederland, dit lijkt me niet gunstig toe toch? Plus dat de PVV met een groot merendeel van de ingebrachte moties van de Partij van de Dieren instemt. Iedereen kan het wel hebben over de veiligheid op het platteland, waarover dit gaat mag joost weten, maar laten we er eerst maar eens voor zorgen dat we nog een platteland overhouden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Heeft hij wat te willen dan?

 • no-profile-image

  gert

  Aan wie hebben we de uitgebreide Natura 2000 te danken ? ,vertel ons dat even A.J. Maat ,die is ons door Veerman van het CDA door de strot geduwd

 • no-profile-image

  -------

  En boerin uit Friesland. praat niet zo wijs. Er zijn niet veel mensen vervangen in de kassen vervangen door oosteuropeanen, omdat deze goedkoper waren ofzo. Nee, nederlanders zijn vaak ziek en willen hooguit 36 uur werken.

 • no-profile-image

  Leen

  De Gerda glossy maar goed bewaren mijnheer Maat. 't kon wel eens een tijdje duren voordat het CDA hersteld is van het Harry Potter syndroom.

 • no-profile-image

  Hans

  Volgens mij hebben de vaste reageerders dit bericht maar voor de helft gelezen!

 • no-profile-image

  Ivar Bisseling

  Dat een coalitie met de PVV een negatief effect heeft op onze export en daaraan gerelateerd ons inkomen, denk ik ook. Daarom is het goed te zoeken naar de punten uit het programma van de PvdA die positief kunnen zijn voor de land- en tuinbouw. Als we deze vinden moeten we ze uitvergroten en als het zover komt in het regeerakkoord gezet krijgen.
  Nog iemand anders een inhoudelijk commentaar over de gevolgen van mogelijke coalities voor boeren en tuinders?
  Met doorzeuren en modder gooien komen we in ieder geval nergens.

 • no-profile-image

  koetje

  IK las net dat bericht over dat akkefietje met die Irakees Spotvogel,helaas zijn er ook veel te veel autochtonen tegenwoordig met een zeer kort lontje.Dat geblondeerde ventje wat alleen maar tegen moslims aan kan schoppen doet mij nu eenmaal een heleboel denken aan dat ventje met dat kleine snorretje.Ik ben van na de oorlog en dat wil ik graag zo houden.

 • no-profile-image

  Patrick

  LTO voorman Albert Jan Maat wil dit, en wil dat. Wel het grote verlies van de CDA is ook een signaal richting LTO, en tuurlijk dat heeft de LTO niet door. Tja typisch van marionetten. Wie beoordeeld nu even of de LTO wel goed functioneert heeft? Wie kan zeggen wat het nut is van LTO? Wie geeft mij de visie aan van LTO van 5, 10, 20, 50 jaar? Boeren zullen schrikken op dat antwoordt, want dat heeft de LTO niet eens. De enigste die beoordeeld of LTO goed heeft gefunctioneerd is de ultra-rechtse-extremistische tak van de CDA en de multinationals als Friesland Campina. Zij fluisteren Albert-Jan Maat in de oren wat ie mag zeggen. Het enigste wat de LTO doet is reageren op situaties. Dus situaties die ontstaan of zullen ontstaan gaan ze passief en klagend over reageren. Er is niets te vinden aan visie of pro-actief denken bij deze ouderwetse club. Dat passieve reageren heeft niets te doen met wat ze zouden moeten doen, en dat is boerenbelangenbehartiging. En dat is ook niet, blind groter en groter worden, de wereldmarkt als heilstaat zien en bedrijven op 200 meter van woonkernen. Waar een klein land groot in kan zijn is geworden, waar en klein land zo blind in kan zijn. LTO marionetten Schenk en Maat zouden moeten vertrekken.

 • no-profile-image

  Hans

  Er zijn nogal wat mensen die hun heil uit andere dan CDA-hoek verwachten voor de landbouw merk ik. Prima natuurlijk, met name al diegenen die liever lokale voedselproductie nastreven, half of helemaal biologisch en ontdaan van alle overbodige regelgeving. Een prachtige ydille, waar je heerlijk bij kunt wegdromen. Bijkomend voordeel, daar heb je geen landbouwministerie voor nodig, geen LTO, geen CDA. Want het is maar voor een paar weggelegd, de rest moet aan actieve carrièreplanning gaan doen en een baan zoeken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké dan LTO-hater. Neem jij hem maar een duchtig de maat dan!

 • no-profile-image

  pieters

  Meneer Maat heeft u op 15 dec. 2009 in Wijchen vooraf met minister Verburg bepaalde afspraken gemaakt voor het ruimen van al die gezonde geiten, ik dacht dat ik die middag bij onze belangenbehartiger zat, maar u deed helemaal niets, die middag om dat zinloze geweld tegen die onschuldige dieren tegen te gaan, wat heb ik daar een verschrikkelijk nare smaak van overgehouden, volgens mij was alles al overlegt, inclusief de vergoeding en geen vervolgschade, lang leve de belangenbehartigers.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Maat zal zich inzetten voor behoud van het ministerie, de waterschappen en de productschappen? Juist van deze 3 moeten we zo snel mogelijk af.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jij bent nog optimistisch Koetje Boe. Het ongeregelde PVV zootje kan nauwelijks als een serieuze politieke eenheid worden beschouwd. Ik zou niet aan een coalitie met zo'n samenraapsel beginnen, want dat gaat binnen de kortste keren faliekant mis. Het is niet eens een partij, want er zijn geen leden en dus ook geen achterban. Nog erger dan de LPF destijds!

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Ook al zo een CDA bobo die het nog niet doorheeft. Blijkbaar wil deze o zo graag op het pluche blijven zitten. Nu maar gaan jammeren waarom de agrarische sector zo belangrijk is. Heb ik hem gehoord toen de Q koorts in Brabant uitbrak ?

 • no-profile-image

  boerin

  Al die /veel laag-geschoolde mensen , die een schamel loon verdienden in de kassen, verloren hun baan al VOOR de kredietcrisis en werden vervangen door Oost-europeanen. Weer in de bijstand, weer herscholen; naar wat ? Iedereen praat over ze; pionnen op een schaakbord. Ze zijn het al lang zat; niemand luistert behalve de PVV. Ze hebben van zich laten horen, al die kans-armen.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.