Home

Achtergrond 7 reacties

LTO:  uitspraak Raad van State is bizar

LTO-Nederland noemt het bizar dat de gegevens die boeren verstrekken aan Dienst Regelingen ten behoeve van de landbouwtelling openbaar zijn.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland noemt de uitspraak een grove aantasting van de privacy van de boer. Volgens Maat kunnen dierenactivisten met de meitellingsgegevens voor overheid gaan spelen. LTO Nederland wil het ministerie bewegen de gegevens niet openbaar te maken, eventueel moet daarvoor de wet worden aangepast, aldus Maat.

De Raad van State besloot in een zaak tegen de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat een groot deel van de meitellingsgegevens van boeren openbaar zijn.

De Raad van State redeneert dat gegevens uit de landbouwtelling moeten worden aangemerkt als milieu-informatie. Milieugegevens kunnen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) niet aan de openbaarheid worden onttrokken.

De kwestie speelt tussen een pluimveeslachterij en een varkensbedrijf in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen. Beide bedrijven kunnen of willen geen toelichting geven op de rechtszaak. De naast elkaar gelegen bedrijven liggen al langer met elkaar in de clinch, ondermeer vanwege de uitbreidingsplannen van de varkenshouder.

Lees ook Rechter: landbouwtelling openbaar

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De Raad van State bestaat vnl. uit afgedankte linkse politici,die de tijd tot hun pensioen nog vol moeten maken

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgend jaar een massele boycot van de meiteilling

 • no-profile-image

  gert

  ook alle uitkeringen en overheidssalarissen openbaar maken !!

 • no-profile-image

  willem

  schending van je privecy, Voorstel;
  Volgend jaar niemand een mei telling inleveren, Wel invullen, maar voor jezelf bewaren bij een eventuele controle.

 • no-profile-image

  Leen

  Invullen op PAPIER. Dan hoef je niks in te vullen wat je niet kwijt wilt.

 • no-profile-image

  Han

  Als Milieu gegevens openbaar moeten worden gemaakt, vraagt dit om een gecheiden opgave bij de Meitelling. Eén alleen met milieu gevoelige gegevens en één met alle privicy gevoelige gegevens, die hooguit voor CBS gebruikt mogen worden. Misschien is er nog een derde deel nodig waarop alle >concurentie< gevoelige gegevens staan. Blijven al deze gegevens gescheiden, dan is volgens mij de maximale privicy gewaarborgd. In Nederland staat privicy boven aan en is de privicy van iedere burger gegarandeerd alleen NIET van de BOER en zijn gezin. Kennelijk vallen zij niet onder het hoofdstuk BURGERS van Nederland.

 • no-profile-image

  gerrie

  De procedures zijn weer belangrijker dan de juiste oplossing vinden. Inderdaad Gert, een zooitje en volgens mij maakt het niet uit of ze links of rechts zijn. Sommige kunnen en enkele seconden van links naar rechts switchen en weer terug. Komt namelijk door hun pluksalaris wat niks bijdraagt aan de economie en wat alleen maar geld kost. Opheffen die RvS en LNV

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.