Home

Achtergrond

LTO: fok- en vervoersverbod niet meer nodig

Het fok- en vervoersverbod dat is ingesteld vanwege de Q-koorts, moet zo snel mogelijk worden opgeheven, vindt LTO Nederland. Volgens de land- en tuinbouworganisatie zijn inmiddels alle dieren in de melkgeiten- en melkschapenhouderij twee keer gevaccineerd en bestaat geen twijfel over de werking.

Minister Gerda Verburg (LNV) voert maandag overleg met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) over versoepeling van het fok- en vervoersverbod. Zij zei vrijdag dat het vaccin ,,voortreffelijk'' werkt en dat het aantal nieuwe ziektegevallen flink lager is dan een jaar eerder.

"De geiten- en schapenbedrijven zitten als het ware vastgesnoerd, de betrokken veehouders kunnen geen kant op. Ze voelen hun bedrijf onder zich vandaan glijden. Het is onverantwoord om beide maatregelen na 1 juli te laten voortduren”, zegt Nico Verduin, voorzitter van de vakgroep LTO-Schapenhouderij.

Voorzitter Jeannette van de Ven van de vakgroep LTO Melkgeitenhouderij denkt er precies zo over. "Het aantal nieuwe ziektegevallen is veel lager dan vorig jaar en de veehouders hebben alles gedaan wat ze konden doen. Het is nu tijd voor een nieuwe fase.” Ze vraagt aandacht voor het menselijke drama dat zich op meerdere bedrijven afspeelt: "Ook bedrijven waar de ziekte niet is geconstateerd zitten muurvast. De overheid neemt zeer ingrijpende maatregelen en de gedupeerde ondernemers mogen het allemaal zelf uitzoeken. Dat is geen gewoon eigen risico meer.”

De beschikbaarheid van voldoende vaccin baart beide voorzitters ook zorgen. Naar verluidt dreigt er opnieuw een tekort, aldus LTO. Binnenkort moeten de jonge dieren twee maal worden gevaccineerd voor ze gedekt mogen worden. Ten tijde van de laatste vaccinatieronde waren deze dieren nog te jong. Verduin en Van de Ven vinden dat er alles aan gedaan moet worden om vooral voor de melkgeiten, melkschapen en ook bedrijven met een publieke functie steeds voldoende vaccin beschikbaar te hebben. Verduin: "We moeten constant voldoende vaccins in voorraad hebben. De bestrijding van deze crisis mag niet vastlopen omdat er te weinig entstof beschikbaar is."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.