Home

Achtergrond 251 x bekeken

LLTB bestrijdt illegale hennepteelt

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) bindt de strijd aan tegen de georganiseerde misdaad.

Samen met politie, openbaar ministerie, belastingdienst en gemeenten worden percelen gemarkeerd om potentiële henneptelers af te schrikken. Aan het project doen 250 Limburgse ondernemers mee. Vorig jaar waren het er 160. Bij de illegale teelt van hennep op landbouwpercelen is sprake van toenemende verharding. Er is meer geweld en intimidatie.

Het is in het verleden voorgekomen dat een geblindeerde auto een boerenerf opreed, een paar mannen uitstapten en even rondkeken, waarna in de loop van de avond een telefoontje binnenkwam met de mededeling dat de ondernemer voorlopig perceel X maar even moest mijden, en de melding dat de beller weet waar de kinderen naar school gaan. Burgemeester Hubert Bruls van Venlo zegt dat het raadzaam is dergelijke initimidaties aan de politie te melden. "Eenmaal in handen van die bendes wordt het van kwaad tot erger", aldus Bruls.

Vorig jaar hebben justitiële autoriteiten 49.000 hennepplanten aangetroffen op landbouwpercelen. Het merendeel daarvan stond op grond van ondernemers die niet deelnemen aan het LLTB-project 'Groene Goud'. Boeren die aan het project meedoen markeren hun percelen met een baken dat zowel vanuit de lucht als vanaf de grond zichtbaar is. Deelnemers kunnen een schadevergoeding krijgen als in hun perceel toch illegale planten worden aangetroffen. Als tegenprestatie moeten de ondernemers hun percelen controleren op illegale activiteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.