Home

Achtergrond 1 reactie

'Kwekersvrijstelling in EU-richtlijn'

Kwekers moeten een vrijstelling krijgen binnen de Europese bio-octrooirichtlijn 98/44, opdat ze niet worden belemmerd om gepatenteerde planten verder te veredelen.

Organisaties zoals Plantum NL, LTO Nederland, VBN (bloemenveilingen) en veredelaar Rijk Zwaan, hebben het Nederlandse kabinet opgeroepen dit in Europees verband aan te kaarten. De Kamer hield vandaag een hoorzitting over de plantenveredeling in relatie tot het octrooi- en kwekersrecht, naar aanleiding van het rapport Veredelde Zaken dat dit voor jaar is verschenen. Op grond daarvan heeft de regering een kwekersvrijstelling in de Rijksoctrooiwet aangekondigd.

Zonder zo’n vrijstelling dreigen kleinere zaadveredelaars het onderspit te delven tegen de grote multinationals, die allerlei planteigenschappen patenteren. Volgens genoemde organisaties en bedrijven gaat een aanpassing van de Nederlandse wet echter niet ver genoeg. Volgens hen is dat een goede eerste stap, maar is wijziging van de EU-richtlijn op dit punt noodzakelijk.

De Niaba, de koepel van Nederlandse biotech-bedrijven, verzet zich hiertegen, mede uit vrees dat dan de hele richtlijn overhoop wordt gehaald. Volgens de Niaba is octrooibescherming nodig om gedane investeringen te kunnen terugverdienen. Directeur Ben Tax van Rijk Zwaan bestreed dat. "Ook zonder octrooi is een goed rendement te behalen."

De Kamer debatteert volgende week met minister Gerda Verburg over kwekers- en octrooirecht.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bert

    Dat is nog eens een echte goede beslissing.Hoe je dat als wet water dicht kunt krijgen.Als je het al een wet kunt maken zal nog veel tijd kosten.Maar dit is een beste oplossing.Want wie zegt dat een veredelaar niet kan wat ze in een laboratorium met naadje doen.
    Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.