Home

Achtergrond 169 x bekeken 2 reacties

Kwekersrecht beschermen

Het kwekersrecht moet zwaarder wegen dan het octrooirecht.

Daarom heeft de regering terecht eerder dit jaar aangekondigd een vrijstelling op te nemen voor het kwekersrecht in de Rijksoctrooiwet. De nieuwe regering zou dat moeten overnemen.

Maar eigenlijk moet dit worden geregeld op mondiaal niveau. Het is van het grootste belang dat de biodiversiteit in de plantenveredeling wordt gewaarborgd. Hoe groter de genenbron waar veredelaars over beschikken, des te meer kans is er op nieuwe betere rassen.
Het kwekersrecht beschermt plantenrassen. Maar kwekers mogen rassen van andere kwekers verder veredelen. Als een plant echter is gemaakt met een gentechniek waar octrooirecht op rust, mag zo’n plant niet meer worden gebruikt door anderen. Doordat genetische modificatie steeds meer wordt toegepast, betekent dit op termijn dat de veredeling wordt beperkt tot een handjevol concerns die alle octrooirechten op planten hebben.

Het is te begrijpen dat veredelingsbedrijven de dure gentechnieken willen beschermen met patenten. Maar het is nodig voor de voedselvoorziening dat veredelaars volop gebruik kunnen blijven maken van alle rassen, zonder beperkt te worden door patenten. Dit belang weegt zwaarder dan het economische belang van een handjevol bedrijven.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Het hier aan gekaarte probleem is door een groep kwekers ten tijde van de patent discussie en de nieuwe kwekers wet ter tafel gebracht. Zij hadden dit probleem graag toen opgelost willen zien, m.a.w zij hadden dit patent recht op natuurlijk materiaal (genen) nooit willen toestaan. Helaas is hier toen door de overheden maar ook door de Landbouw niet op gereageerd. Nu moet dit weer worden gerepareerd en dat zal niet meevallen er zijn >te grote belangen< mee gemoeid. Hoe hadden de Landbouw organisaties zo DOM kunnen zijn? kunnen deze ondernemers / bestuurders niet verder vooruit kijken dan van 12 uur tot aan de middag? Mag ik hier uit concluderen dat heel veel boeren / bestuurdrs geen ondernemers zijn, maar zgn. bestuurders net als politici? Leven ze bij de dag, van hype naar hype, zonder lange termijn visie??

  • no-profile-image

    Albert Willem

    Dit is een probleem dat aangepakt moet worden om de voedselvoorziening veilig te stellen. Bedrijven zoals Monsanto zijn bezig om de wereldvoedselvoorziening in handen te krijgen en schrikken daarbij nergens voor terug. Zowel geweld als terreur behoren tot de door hen gebruikte middelen ( zie het boek "De wereld volgens Monsanto). De ambities van dit soort bedrijven moet in de kiem gesmoord worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.