Home

Achtergrond 354 x bekeken 5 reacties

Kwart minder uien verwacht

Het extreme weer resulteert in lagere opbrengsten. Uien stevenen door de trage groei af op een kwart minder productie. Ook de maisoogst zal dit jaar naar verwachting kleiner zijn.

Het uienloof is te kort om, nu de bolvorming begint, tot een topproductie te komen. Hierdoor ziet het er volgens Gerard Buizer, van zaadbedrijf De Groot en Slot, naar uit dat de uienoogst een kwart lager wordt dan vorig jaar. Dat komt door de kou in mei en juni. "Ik verwacht dat veel percelen hun best moeten doen om 50 ton te halen, terwijl daar vorig seizoen 70 tot 80 ton werd geoogst."

Kou en droogte hebben ook de groei van mais aanzienlijk vertraagd. De verwachting is dat de opbrengst dit jaar lager uitvalt dan voorgaande jaren. Overal in het land wordt paarsgekleurde mais gesignaleerd. Deze mais heeft moeite met het opnemen van voldoende fosfaat en andere nutriënten uit de grond. Middels bladbemesting kan de mais alsnog van voldoende meststoffen worden voorzien.

Aardappelen worden, waar het kan, beregend. Waar dat niet kan, bedreigt droogte de knolzetting. "Komende week moet het wel gaan regenen, anders wordt het erg moeilijk", zegt Aaldrik Venhuizen, van Agrifirm. Kleine knollen worden afgestoten als het te droog is.
Telers en adviseurs schatten de groeiachterstand van akkerbouwgewassen op twee tot drie weken. Dat is een landelijk beeld. Hierdoor stijgen de termijnmarkten en zijn marktstemmingen positief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Gut, wipper gesignaleerd, wil ook bijdehand zijn. Het is veruit het beste bericht dat uientelers kunnen ontvangen, 25% minder opslaan en voor 75% 2 of 3 maal de kostprijs ontvangen. Geen centje subsidie..., maar wel terecht, we moeten simpelweg ons brood verdienen, putten uit het verleden vullen en vet kweken voor tijden dat het anders loopt. Die tijden komen, areaal dit jaar zeldzaam groot en dat zal alleen maar toenemen volgend jaar. Als alles dan weer eens voorspoedig groeit en iedereen is kampioen uien telen, ja, dan springen de tranen in de ogen bij mening teler. Ben het 0 cent jaar 1994 nog niet vergeten.

 • no-profile-image

  katja

  Boer Nelis Olsthoorn in de Bedijkingen heeft honderdzestig bunder snaaimais gezaaid. Die zit dus mooi in de puree! Nou ja, ik breng hem morgen wel een pondje uien!

 • no-profile-image

  boer

  Lekker naar Gerard Buizer blijven luisteren en uien niet vroeg zaaien, hebben we allemaal een lekkere lage opbrengst, goed voor de prijs.
  Vroege gezaaide uien staan er prima bij!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Om te janken!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik zit echt te grienen Exact. Maar ik hoef geen siepels, want ik prefereer sjalotjes. En Als ik uien gebruik, dan Rode en Gele!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.