Home

Achtergrond

Kwart minder uien verwacht

Het extreme weer resulteert in lagere opbrengsten. Uien stevenen door de trage groei af op een kwart minder productie. Ook de maisoogst zal dit jaar naar verwachting kleiner zijn.

Het uienloof is te kort om, nu de bolvorming begint, tot een topproductie te komen. Hierdoor ziet het er volgens Gerard Buizer, van zaadbedrijf De Groot en Slot, naar uit dat de uienoogst een kwart lager wordt dan vorig jaar. Dat komt door de kou in mei en juni. ”Ik verwacht dat veel percelen hun best moeten doen om 50 ton te halen, terwijl daar vorig seizoen 70 tot 80 ton werd geoogst.”

Kou en droogte hebben ook de groei van mais aanzienlijk vertraagd. De verwachting is dat de opbrengst dit jaar lager uitvalt dan voorgaande jaren. Overal in het land wordt paarsgekleurde mais gesignaleerd. Deze mais heeft moeite met het opnemen van voldoende fosfaat en andere nutriënten uit de grond. Middels bladbemesting kan de mais alsnog van voldoende meststoffen worden voorzien.

Aardappelen worden, waar het kan, beregend. Waar dat niet kan, bedreigt droogte de knolzetting. ”Komende week moet het wel gaan regenen, anders wordt het erg moeilijk”, zegt Aaldrik Venhuizen, van Agrifirm. Kleine knollen worden afgestoten als het te droog is.

Telers en adviseurs schatten de groeiachterstand van akkerbouwgewassen op twee tot drie weken. Dat is een landelijk beeld. Hierdoor stijgen de termijnmarkten en zijn marktstemmingen positief.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.