Home

Achtergrond

Kwaliteit eerst geoogste tarwe Spanje valt tegen

De oogst van tarwe is in Zuid-Spanje begonnen.

De opbrengst lijkt mee te vallen ten opzichte van eerdere voorspellingen. Maar de kwaliteit van de tarwe valt tegen.

Spanje is een grote importeur van tarwe. Volgens Accoe, de Spaanse organisatie van graanhandelaren, oogst het land dit jaar zo’n 4,9 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 44 procent meer dan vorig jaar, toen de productie door langdurige droogte niet verder kwam dan 3,4 miljoen ton.

De prognose van Accoe is hoger dan eerdere prognoses van de overheid. De Spaanse regering verwacht een oogst van 4,15 miljoen ton zachte tarwe, net als de Europese Commissie in de laatste oogstprognose. De Spaanse boerenbond Asaja gaat uit van een productie van slechts 3,5 miljoen ton zachte tarwe.

Asaja vindt de prognose van de handel veel te hoog. De organisatie van telers wijst op de vele regen die de laatste weken in Spanje is gevallen. Daardoor is de tarwe minder hard gegroeid. De fungiciden hebben minder goed gewerkt tegen schimmelziekten.

Handelaren bevestigen dat op de website Agrimoney. Volgens hen heeft de tarwe die nu is geoogst in Zuid-Andalusië meer last van schimmels gehad, waardoor de kwaliteit tegenvalt.

Spanje importeert gemiddeld zo’n 10 miljoen ton graan per jaar. Daarmee is het land één van de grootste importeurs ter wereld. Volgens de handelsorganisatie Accoe heeft Spanje aan het einde van dit graanseizoen op 30 juni nog 2,6 miljoen ton graan in voorraad, ondanks dat de oogst van vorig jaar tegen is gevallen. Accoe verwacht dat Spanje door de grote voorraad minder graan nodig heeft uit het buitenland.

Spanje koopt vooral graan in het Verenigd Koninkrijk, Argentinië en Oekraïne. Voor het Verenigd Koninkrijk is Spanje de grootste afnemer. De export naar Spanje varieert van 900.000 ton tot 2,3 miljoen ton, afhankelijk van de behoefte van het land.

Ondanks de grotere Spaanse oogst verwachten Britse handelaren genoeg afzet voor het graan. Dat komt omdat de ethanolproductie in eigen land is gegroeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.