Home

Achtergrond 165 x bekeken 1 reactie

Kritische FNV-bond groen licht AOW-referendum

De bondsraad van vakbond Abvakabo FNV heeft groen licht gegeven om het nieuwe AOW-akkoord met een positief advies aan de achterban voor te leggen. Dat maakte Abvakabo-voorzitter Edith Snoey zaterdag bekend.

Het principe-akkoord is vrijdag door werkgevers- en werknemersorganisaties gesloten. Zij hebben afgesproken dat de AOW- en pensioenleeftijd in 2020 stijgt naar 66 jaar en in 2025 waarschijnlijk naar 67 jaar. Het akkoord is pas definitief als de achterban van de onderhandelende partijen heeft ingestemd.

Vakcentrale FNV was vorig jaar nog fel gekant tegen verhoging van de AOW-leeftijd. Abvakabo wilde het langst doorgaan met actievoeren tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen. Begin dit jaar committeerde de vakbond zich echter aan de strategie van de vakcentrale en zag de bond af van verdere acties.

Snoey wilde niet zeggen dat de bondsraad, waarin alle sectoren van de vakbond vertegenwoordigd zijn, positief was over het akkoord. "We zijn nog steeds kritisch. Maar gelet op de omstandigheden - denk aan de toegenomen leeftijdsverwachting - zien wij voldoende aanleiding om het akkoord aan de leden voor te leggen.''

Abvakabo heeft veel leden met zware beroepen, zoals brandweermannen, die zich altijd hevig hebben verzet tegen doorwerken na het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. Omdat het akkoord ook de mogelijkheid biedt om met 65 jaar te stoppen en er ook andere regelingen zijn afgesproken, vindt Snoey het verantwoord om de plannen aan de achterban voor te leggen.

De FNV houdt waarschijnlijk een referendum onder de leden over het akkoord. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal dit maandag voorstellen aan de federatieraad, het parlement van de vakcentrale. De twee andere vakcentrales, CNV en MHP, raadplegen de leden op de traditionele manier. Zij schrijven via de aangesloten bonden ledenraadplegingen uit.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Om het referendum zuiver te houden stel ik voor dat alle leden van 55 jaar en ouder niet mee stemmen. Zij zijn immers in 2020 met pensioen. Voor hen geldt deze nieuwe regel niet. Op dit moment is deze groep wel de groep met de grootste bezwaren, over zwaar werk en vanaf jonge leeftijd gewerkt etc. Laat de keuze over aan de betrokkenen. pensioen afhankelijk van beleggings resultaten kon wel eens veel >gevaarlijker< zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.