Home

Achtergrond 216 x bekeken

Kritiek VS op aandelenplan Fonterra

Het plan van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra om aandelen van leveranciers verhandelbaar te maken, lijkt een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland in de weg te kunnen gaan staan.

Dit blijkt uit een discussie tussen de Amerikaanse Dairy Export Council en de Nieuw-Zeelandse minister van landbouw David Carter. De Amerikaanse melkveehouderij en zuivelindustrie verzetten zich al langer tegen de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord, waarin ook de zuivelhandel vrij is.

De Amerikanen vrezen dat Fonterra hun markt overspoelt met goedkope zuivelproducten. Het nieuwe plan van Fonterra om de handel in ledenaandelen vrijer te maken en zo gemakkelijker aan kapitaal te kunnen komen, dreigt volgens de Amerikanen de Nieuw- Zeelandse gigant nog machtiger te maken en dat met behulp van commercieel oneerlijke praktijken, stellen de Amerikanen. Want het aandelenhandelsplan maakt het volgens hen nog moeilijker voor boeren om over te stappen naar concurrenten, waardoor het bedrijf nog machtiger wordt dan het al is, zegt de Dairy Export Council. Dit leidt volgens haar tot (nog meer) oneerlijke concurrentie. Het verwijt van de Amerikaanse exportraad sluit aan bij de kritiek van Fonterra’s eigen concurrenten in Nieuw-Zeeland.

Dit heeft de hoogste directeur van Fonterra, Andrew Ferrier, al doen zeggen dat de kritiek van de Dairy Export Council eerder is ingegeven door commerciële belangen dan door oprechte zorg over eerlijke concurrentie. Daarbij weet Fonterra zich gesteund door minister Carter.

Toch is het niet uitgesloten dat de Amerikaanse kritiek ertoe leidt dat de regering in Wellington de voorgestelde aanpassingen bij Fonterra aan extra kritisch toezicht onderwerpt en waar nodig bijstelt, menen deskundigen. De regering is weliswaar niet rechtstreeks partij in Fonterra, maar omdat het bedrijf zo’n dominante positie heeft, is bemoeienis van de overheid geregeld aan de orde. Fonterra is goed voor 92 procent van de totale melkontvangst in Nieuw-Zeeland.

Of registreer je om te kunnen reageren.