Home

Achtergrond 316 x bekeken 3 reacties

Kou blijft groei gewassen in Zuidwesten remmen

De steeds terugkerende kou en een tekort aan water blijven de groei van akkerbouwgewassen in het Zuidwesten remmen.

Dat blijkt uit ervaringen van Suiker Unie en DLV Plant.

Suikerbietenverwerker Suiker Unie meldt dat buien de groei enigszins stimuleren, maar de geringe hoeveelheden water en terugkerende kou na Pinksteren de ontwikkeling blijft remmen. Hierbij zijn de vroegst gezaaide bieten in het voordeel. Door hun snellere groei wordt de sluiting van het gewas hier snel verwacht.

Op veel percelen is tweewassigheid geconstateerd. Het plantenaantal is momenteel redelijk tot goed. De onkruidbestrijding was tot nu niet gemakkelijk. Er is vaker een bespuiting uitgevoerd dan voorgaande jaren en toch zijn er nog onkruiden aan ontsnapt.

Ook deze week zijn er weer percelen, zo’n 20 hectare, overgezaaid vanwege stuifschade. Het gebruik van dierlijk mest wordt door telers erg gemist. Het verbod hiervan veroorzaakt plantuitval door schraal weer en harde wind.

Op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland ontwikkelt tarwe zich de laatste jaren steeds langzamer, zo blijkt uit de notities van DLV Plantmedewerker Luc Remijn. "In 2008 zag ik op 14 mei de eerste aren, een jaar later gebeurde dat op 20 mei en dit seizoen pas op 25 mei. Op zich is dat geen probleem, hoewel de tarwe is over het algemeen wel korter is. Hierdoor heb je minder lichtinstraling. Dat kost opbrengst."

Volgens Remijn zijn de aardappelen gemiddeld genomen niet veel later dan normaal. Wel is het ene perceel duidelijk verder ontwikkeld dan het andere.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aardappelteler

  aardappelen niet veel later??? Hier in het zuiden had 50 % van de aardappelen vorig jaar het land dicht, nu zal dat maar een fractie zijn, veel percelen breken net door. Ook in het rheinland loopt men ver achter op normaal!! zou prijstechnisch positief moeten zijn, maar er zal wel weer overal geschreven worden dat er voldoende aardappelen zijn/komen.

 • no-profile-image

  patatje

  De industrie heeft zoveel macht op de markt (media en proefrooien), dat ,ook al is er een te kort aan aardappelen , ze toch wel weergeven dat er voldoende aanbod is.
  Toch is er al een probleem met aanvoer vroegen. Spanje, Italie,.. spreken van 2wkn later en 30% minder opbrengst, om over de wateroverlast in Polen, Roemenie, ... maar te zwijgen.Dit moet vonken geven!

 • no-profile-image

  boerke

  Tegen stuifschade wordt hier als verschillende jaren met succes gers gezaaid bij het zaaiklaar maken voor bieten en andere gewassen. Wat is nu het probleem dat ze dat in het noorden niet doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.