Home

Achtergrond 8 reacties

Kosten voor graafmelding blijven voor boer

Hoewel de melding van graaf- en ploegwerkzaamheden aan het Kadaster aanmerkelijk is vereenvoudigd, blijven de kosten ervan voor de boer.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken desgevraagd, in een toelichting op een Kamerbrief van minister Maria van der Hoeven. Op grond van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (Wion) bestaat sinds oktober 2008 de verplichting om graafwerkzaamheden te melden, vanwege mogelijke schade aan kabels en leidingen. Deze plicht geldt ook voor bijvoorbeeld het ploegen door boeren.

De nieuwe regel leidde tot veel ophef in de agrarische sector. Mede onder druk van de Kamer is nu geregeld dat boeren bij de gecombineerde opgave kunnen aangeven of ze kaartmateriaal willen ontvangen voor eventuele graafactiviteiten. Dienst Regelingen doet dan een collectieve melding bij het Kadaster, zodat niet elke boer dat afzonderlijk hoeft te doen.

LTO stelde recent dat niet boeren, maar de leidingbeheerders moeten betalen voor de meldingskosten. Die bedragen 24 euro per melding/kaart. Volgens de EZ-woordvoerder kan een boer met twee à drie meldingen per jaar toe. Bovendien is het oppervlak van het meldingsgebied aanmerkelijk vergroot: was dat eerst 500 x 500 meter, nu is dat 1500 x 1500 meter. Dat drukt de kosten voor de boer aanzienlijk, zegt hij.

VVD-Kamerlid Janneke Snijder heeft eerder gezegd nog voor de zomer met een initiatiefwet te komen, waarmee de meldingsplicht voor graafwerkzaamheden tot 50 centimeter wordt geschrapt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  robotboertje

  Dit is de grootste onzinnig regel van de laatste jaren. Gauw schrappen dit verhaal voor het ons nog meer gaat kosten

 • no-profile-image

  Boer

  Kritische lezer ik wens jullie succes.

 • no-profile-image

  boerke

  Het wordt hoogste tijd voor een vergoeding voor de gebruiker van percelen boven leidingen. Dit is waanzin ten top, naar mijn mening is dit iets voor het europese hof. Eerst iets door andermans eigendom leggen en vervolgens de kosten die er mee samenhangen door de gebruiker laten betalen. Het vertrouwen in onze politici ook zij die gesteund worden door de LTO en de LTO zelf is ook bij mij sterk gezakt, helaas heb ik reeds gestemd anders was mijn stem toch echt anders terechtgekomen!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Kijk Knap ver weg, dat doen wij nu ook met de mestwet. Alle boeren zouden bij alle onzinnige dingen gewoon moeten weigeren mee te doen. En dan wel met z'n allen. En laat die LTO in de stront zakken.

 • no-profile-image

  drentse boer

  zo ist maar net leen ook wij hebben geen kaarten via dienst regelingen gedaan ,dit is echt te zot voor woorden daarom doen wij er ook niet aan mee deze keer, laat ze er maar mooi in de stront zakken!!!wij lateen het er ook op aan komen !!!

 • no-profile-image

  Leen

  Er rust volgens het bestemmingsplan een agrarische bestemming op, en daar gebruiken we de grond ook voor. Ook zonder Wion melding. Ik laat het er op aan komen.

 • no-profile-image

  gert

  weer een melkkoe voor de overheid erbij

 • no-profile-image

  ploegen zonder

  Ik heb ook geen kaarten opgevraagd en laat het er dus ook op aan komen.
  Weg met die onzinnige regels!!
  PVV VVD doe hier wat mee.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.