Home

Achtergrond 166 x bekeken

Koopkrachtkaart toont grote verschillen

De Nederlander beschikt dit jaar gemiddeld over 15.409 euro, maar de bewoners in de provincie Utrecht zitten daar bijna 9 procent boven met gemiddeld 16.759 euro en mensen in de provincie Groningen zitten er 11 procent onder met gemiddeld 13.682 euro per persoon.

Dat blijkt uit de kaart van Nederland zoals marktonderzoekbureau GfK die heeft gepubliceerd. De netto-inkomsten van de bevolking worden op de kaart weergegeven. Daarbij wordt rekening gehouden met sociale uitkeringen en kinderbijslag, maar de kaart houdt geen rekening met verschillen in kosten van levensonderhoud in de regio's. Uitgaven aan huur, verzekeringen, gas en stroom zijn niet afgetrokken van de bedragen.

Ook op korte afstanden zijn er grote verschillen in koopkracht. Als gekeken wordt naar koopkracht per postcodegebied blijken verreweg de rijkste inwoners te vinden in Wassenaar, met gemiddeld 168 procent meer koopkracht dan het landelijk gemiddelde. In buurgemeente Den Haag zijn buurten waar de bewoners het moeten doen met minder dan twee derde van het landelijk gemiddelde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.