Home

Achtergrond 243 x bekeken

Koning Albert II bij viering 50 jaar Congo

Congo is woensdag 50 jaar onafhankelijk. Het Afrikaanse land viert dat in aanwezigheid van de Belgische koning Albert II en koningin Paola.

Ook demissionair premier Yves Leterme van België is bij de viering aanwezig. Congo was tot 1960 een Belgische kolonie. De relatie tussen de twee landen is nog steeds gespannen. Sinds 1985, toen Alberts voorganger Boudewijn er een bezoek bracht, is geen Belgisch staatshoofd meer in Congo geweest. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht zette vorig jaar de verhouding nog meer onder druk door het Congolese regime van corruptie te beschuldigen.

Koning Albert, die maandag arriveerde in de hoofdstad Kinshasa, zal tijdens zijn vierdaags bezoek aan de voormalige kolonie geen openbare toespraken houden. Wel sprak hij maandagavond onder vier ogen met president Joseph Kabila. Over de inhoud van hun gesprek is niets naar buiten gebracht. Nadien waren Albert, koningin Paola en premier Leterme te gast op een diner met Kabila.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.