Home

Achtergrond 308 x bekeken 19 reacties

Konijnen bijna uitgestorven op 'Schier'

Natuurmonumenten luidt de noodklok over de snel afnemende konijnenpopulatie op Schiermonnikoog. Een woordvoerder heeft een bericht daarover op RTV Noord bevestigd.

Begin jaren zeventig leefden er nog vele tienduizenden exemplaren op het Waddeneiland. Maar door de ziekte myxomatose en het besmettelijke virus VHS is het aantal knagende flaporen de afgelopen tien jaar in rap tempo gedecimeerd. Natuurmonumenten stelt dat er momenteel nog amper honderd exemplaren op het eiland rondhupsen.

"Op alle Waddeneilanden loopt de konijnenpopulatie terug'', stelt een boswachter. "Maar de snelheid waarmee het op Schier gebeurt, baart ons echt grote zorgen.'' Het is niet duidelijk waarom het aantal pluizige springers juist op dit eiland zo snel afneemt.

Behalve dat toeristen beginnen te klagen over de afwezigheid, heeft de afwezigheid van konijnen ook grote gevolgen voor de bomen- en plantengroei op het eiland. "De konijnen eten jonge boompjes op, zodat andere vegetatie ook de ruimte krijgt'', aldus de zegsman van Natuurmonumenten. "Doordat dit niet meer gebeurt, verdwijnt langzaam maar zeker de oorspronkelijke bloemenrijkdom van het eiland.''

De natuurorganisatie treft daarom de voorbereidingen voor een herintroductieprogramma. Hiervoor zouden dan konijnen moeten worden gebruikt die resistent zijn voor ziektes als myxomatose of VHS.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gertje

  Begrijp dat je ook bijdehand wilt doen, Spotvolgeltje, maar het lukt nog niet al te best.

 • no-profile-image

  ///

  Als ik zie wat SBB en Natuurmonumenten bij ons hier tot stand heeft gebracht, dan begin je zowat in te zien, dat het beheer van sommige plattelandsgebieden bij deze organisatiesbeter in betere handen is dan bij de boerkes en de jagers. Deze gebieden zijn voor de voedselproduktie toch totaal overbodig. De malaise in m.n. de akkerbouw in ogenschouw nemende, dan zou ik voorstellen nog ettelijke duizenden bunders 2e soort landb.grond over te dragen aan bovengenoemde instanties. Ja, ja, de tijden veranderen en daar kunnen sommigen slecht aan wennen

 • no-profile-image

  anti

  Exact, grgrgristelijke: het is vier uur geweest. je kunt de gordijnen weer gewoon open doen. het uur der ouderling is gepasseerd.

 • no-profile-image

  exact

  Al ben ik overtuigd niet gelovig, ik zou nog liever zondag 3 keer naar de kerk gaan dan een beleefdheidsbezoekje te brengen aan jou gesloten afdeling. Ze moesten er laptops e.d. maar beter verbieden. Het schijnt dat ze soms vernield worden als de patiënten aan fora meedoen.

 • no-profile-image

  exact

  Herintroductieprogramma met konijnen waarbij resistentie is ingekweekt. Ik noem dat gewoon gezonde konijnen terug op het eiland pleuren. Leuke natuurorganisatie. Ze willen dus ook de wildstand reguleren... Loopt het uit de klauwen moet de konijnenpopulatie, dan mogen de jagers dat natuurlijk ook. Of gaan we dan vossen uitzetten? (...) Prachtig toch, die zichzelf regulerende natuur...

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het wachten is op een Myxomatose/VHSvrij en dubbelloopshagelbestendig konijnenras van het keurmerk Gentech!

 • no-profile-image

  a hamstra

  he'' geplaatst, kom uit de kas,
  inderdaad , boeren verdienen. niks en jagers ( die spelen jullie alleen maar in de kaart.) zo ook multinationals als L.T.O/Z.L.T.O , hoor Veerman , die ook vind dat boeren niet in de natuur, nog bij mensen thuis horen, wil nu grote industrie terreinen, met dieren fabrieken
  wat zal de mens moeten eten,
  10.000 bunders , zij er al terug gegeven
  aan de natuur.en velen miljoenen leiden
  honger, hoe gaan we het oplossen???

 • no-profile-image

  exact

  Zou bij God niet weten wat een ouderling moet doen om 4 uur. Ben daar niet in opgegroeid. Anti, ga je nu ook weer kwijlen over je prostaataanhangsel? Of heb je je pilletje nu eens niet overgeslagen?

 • no-profile-image

  teake

  al met al zijn de bewoners van schhier er blij mee dat die etters bijna weg zijn!

 • no-profile-image

  anti

  "Exact is ook weer herrezen. Ik dacht dat deze grgrgriste-lijke ten prooi was gevallen aan jagertje. Mag hij op zondag wel de pc aan??? Jammergenoeg dus niet ten prooi. Jagertje toch. Dat is een fout van jagertje.

 • no-profile-image

  exact

  O jee, komt dat weer langs. Wat ik heb met jagertje of christelijk? Ken jagertje niet persoonlijk, maar ben het wel vaak met hem eens. Verder: wat een heel klein beetje christelijk aan mij is, is dat ik niet te hard over je mag oordelen. Toch denk ik dat het tijd is om terug te gaan naar je afdeling. Fijne zondag verder.

 • no-profile-image

  exact

  Dan nog iets over het artikeltje: waarom zouden ze ingrijpen? Het is de natuur zoals die is, aan natuurverschijnselen en verandering onderhevig. Dat heet nu ongerept, daar zijn toch zoveel voorstanders van?

 • no-profile-image

  konijn

  Misschien moet er eerst gekeken worden naar de reden waarom de konijne verdwijnen??? Is ook zonde om nu konijnen op Schier neer te zetten die met enkele maanden ook weer verdwenen zijn.....

 • no-profile-image

  exact

  Je gaat toch geen konijnen uitzetten als je eenmaal van die rotzooi af bent? Konijnen zullen echt niet van deze aardkloot verdwijnen.

 • no-profile-image

  anti

  Niet zo ruig Exact. Het is zondag geweest. Je hebt weer gebeden dat je deze week rustig rustig zou zijn. Konijnen uitzetten mag ook helemaal niet in het kader van de FF-wet. Bovendien zijn konijnen geen rotzooi, het is een diersoort die past in een eco-systeem. Jammer, dat is voor jou toch allemaal te moeilijk. Rustig blijven of ik roep jagertje, die knalt je af. zo is jagertje wel.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Tja, maar de natuur dient zich wel aan de natuurliefhebbers aan te passen natuurlijk.

 • no-profile-image

  a hamstra

  nu maakt natuurmonumenten zijn naam pas echt waar,
  weg met de natuur. WIJ, WIJ . WIJ , beslissen hoe de natuur zich ontwikkeld
  doorgefokte konijnen in ons paradijs, zullen er komen . minder planten en bomen, lang leve onze tuin, WIJ zijn de nieuwe GOD.

 • no-profile-image

  exact

  Hamstra, een van ons twee zou terug moeten naar school. Jij om te leren schrijven of ik om te leren lezen. Wil niet te veel klagen over een schrijffoutje, maar lees je je stukjes wel eens na voordat je ze post? Je boodschap wordt misschien duidelijker als je meer punten en hoofdletters zet en kortere afgeronde zinnen maakt. Groetjes.

 • no-profile-image

  broer

  Importproduct

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.