Home

Achtergrond 1830 x bekeken

Koeien verhuizen van Flevoland naar Groningen

De koeien van melkveehouder Richard Dorresteijn zetten hun eerste stappen op de Groningse bodem. De melkveehouder verhuist met 120 koeien uit Zeewolde naar Woldendorp.

”We splitsen het bedrijf. Mijn broer blijft op het bedrijf in Zeewolde actief en ik begin hier een eigen bedrijf. We hebben de koeien netjes verdeeld”, zegt Dorresteijn. De verhuizing ging naar wens, zegt de ondernemer nét voordat hij de dieren voor de eerste keer gaat melken. Op het bedrijf in Groningen is een draaimelkstal. ”Dat zijn de koeien wel gewend, als draait deze de andere kant op dan in Zeewolde”, zegt Dorresteijn. Foto Koos van der Spek

Tot en met april zijn er dit jaar 974 trekkers verkocht. Dat is 27 procent minder dan dezelfde periode in 2009 en 39 procent minder dan 2008. Ondanks de extra maand april ligt de trekkerverkoop ook nog onder het niveau van de eerste kwartalen in 2007, 2006 en 2004. Alleen in 2005 was de trekkerverkoop vergelijkbaar met dit jaar.

De eerste vleeskuikens zitten in de splinternieuwe stal van Bouma, die gerund wordt door Jan de Heij in het Groningse Opende. De stal is als een van de eerste in Nederland uitgevoerd met Holland Heater-kachels type IFH. De kachels blazen de warmte indirect de stal in, waarbij het vocht, CO2 en andere verbrandigsgassen direct worden afgezogen. ”Hierdoor is het veel droger in de stal, waardoor je minder hoeft te ventileren. Door een luchtstroming over de bodem blijft de mest bovendien droger, waardoor er minder ammoniakuitstoot is.Jan Bouwman

Medewerkers van biologisch-dynamisch akker- en tuinbouwbedrijf de Lepelaar in het Noord-Hollandse ’t Rijpje verwijderen vanaf een ligbed onkruid uit een perceel peen. Het bedrijf beschikt over 44 hectare grond. Hier worden kool, wortelen, bieten, knolselderij en aardappelen geteeld. Voor een goede vruchtwisseling zit hier 8 hectare grasklaver en graan tussen. De Lepelaar teelt ook vergeten groente; winterpostelein en diverse soorten warmoes. Een deel van de producten van het bedrijf wordt verkocht in de winkel, die bijna net zo lang bestaat als het bedrijf.Foto ANP

De echte kerstentijd laat nog op zich wachten. De oogst is zeker twee weken vertraagd, blijkt uit een rondgang. Fruitstalletjes die adverteren met kersen, verkopen veelal Turkse kersen. Volgens Fruitmasters is er nog geen aanbod van kersen uit de boomgaard. Dat maakt de kaskersen duur. ”Het liep op tot wel 9 euro per kilo”, zegt een verkoper. Volgens kersenteler Perry Groot hebben de eerste klanten zich al bij hem gemeld. Groot vraagt ze geduld te hebben. ”Het doek is er nog niet eens op.” Hij teelt geen vroege rassen. De bomen hangen wel goed vol, maar kleuren doen de vruchten nog niet. ”De Betuwe zit denk ik dichter bij de pluk dan wij.” Vidiphoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.