Home

Achtergrond 336 x bekeken

'Klimaatrapport kassen niet in la'

De verkenning naar langetermijneffecten van klimaatverandering voor de glastuinbouw mag niet naar de la verdwijnen.

Het rapport, dat in opdracht van het Productschap Tuinbouw werd uitgevoerd, geeft aan dat glastuinbouwbedrijven hun bedrijssysteem moeten aanpassen naar geleidelijk robuustere weersomstandigheden.
De kapitaalintensieve bedrijven zijn kwetsbaarder door meer extreme weersomstandigheden. Koepel voor uitgangsmateriaal Plantum noemt de uitkomsten van het rapport belangwekkend, waar veredelaars tijdelijk mee aan de slag kunnen. "Veredelingstrajecten kosten zeker tien jaar", aldus adjunct-directeur Jaap den Dekker van Plantum.
Ook ZLTO denkt dat het rapport aanleiding moet zijn voor actief beleid van de sector. De veranderende weersomstandigheden maken het aannemelijk dat gebiedsvreemde insecten hun intrede zullen doen. Volgens handelskoepel FrugiVenta zou het rapport aanleiding moeten geven om te kijken naar wereldwijde handelsstromen. Het is te verwachten dat deze wijzigen door veranderingen in teeltgebieden, zoals Zuid-Europa.
Volgens het Productschap Tuinbouw (PT) zijn deze reacties aanleiding om een workshop te organiseren over klimaatverandering en te kijken naar bestaand onderzoek naar effecten voor handelstromen in groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.