Home

Achtergrond 266 x bekeken

'Klimaat niet gebaat bij bijmenging biobrandstof'

De verplichte bijmenging van biobrandstoffen in de Europese Unie levert nu geen enkele klimaatwinst op.

Dat zegt het Delftse onderzoeksinstituut CE Delft in een rapport dat vandaag is gepresenteerd in het Europees Parlement. CE Delft heeft in opdracht van Bird Lif International, het Environmental Bureau en Transport & Environment zeven verschillende internationale landbouweconomische modellen bestudeerd, die schattingen geven over de effecten van het indirect landgebruik.

Conclusie is dat de directe CO2-vermindering die wordt bereikt met de huidige generatie biobrandstoffen, teniet wordt gedaan door de extra CO2-uitstoot door de ontbossing en het in gebruik nemen van meer landbouwgrond. "Per saldo zijn eerste-generatie biobrandstoffen daarmee net zo slecht als gewone benzine en diesel", aldus de onderzoekers.

Volgens CE Delft moet de Europese Unie het effect van het indirect landgebruik mee moeten tellen en het extra landgebruik voor biobrandstoffen moeten ontmoedigen. Het is volgens CE Delft veel beter om biobrandstoffen te produceren uit afval of uit gewassen die op marginaal land worden verbouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.