Home

Achtergrond

Keurmerk voor duurzame soja

Met ingang van volgend jaar komt soja op de markt voorzien van certificaten die uitwijzen dat die duurzaam geproduceerd is.

Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën meldt dat de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, waarbij organisaties en bedrijven uit twintig landen zijn betrokken, aangescherpte normen heeft aangenomen die leiden tot onafhankelijk gecertificeerde soja.

De productie van soja groeit snel, vooral door de toenemende behoefte aan vlees in sterk groeiende economieën, waaronder die in China. De teelt van soja vindt vooral plaats in Zuid-Amerika, maar mag volgens de Nederlandse Task Force Duurzame Soja niet leiden tot kap van het regenwoud. Bij duurzaamheid wordt niet alleen rekening gehouden met het milieu, maar ook met rechten van werknemers.

Deelname van Nederland aan het internationale overleg is van belang omdat ons land een grote verwerker is van soja, zowel in veevoer als in de voedingsmiddelenindustrie. Van de task force maken onder meer Unilever, Ahold (Albert Heijn), Rabobank, diervoederbedrijven en landbouwcorporaties deel uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.