Home

Achtergrond 3 reacties

Keukenhof kijkt naar de toekomst

De poorten zijn voor het publiek gesloten en de meer dan zeven miljoen bloembollen die na de bloei resteren worden op dit moment met man en macht gerooid.

Het Keukenhofseizoen van 2010 is definitief achter de rug en voor de organisatie is het moment aangebroken om niet alleen naar een nieuw seizoen, maar ook naar de toekomst te kijken. Wat betreft de ontwikkelingen op korte termijn, dus het nieuwe seizoen, vertelt marketing manager Wim van Meerveld dat het voeren van thema’s de belangstelling voor Keukenhof vanuit de landen die aan de orde zijn vergroot. "Volgend jaar is het thema gericht op Duitsland, dichters en denkers. Niet onlogisch, want Duitsland is een grote markt voor Nederlandse bloemen en bloembollen. En, niet in de laatste plaats, ook belangrijk wat betreft het toerisme."

Keukenhof voorzitter Walter Jansen kijkt verder dan volgend jaar en constateert dat men nu eindelijk de weg op kan gaan om de gebiedsvisie aan te pakken en onder andere de parkeerproblematiek op te lossen en de oostelijke (hoofd)ingang ingrijpend te vernieuwen. "Wat betreft die gebiedsvisie is de compensatie van de bollengrond nog een lastig aspect, maar ik heb er goede moed op dat we er uit komen."

Directeur Piet de Vries kondigt aan dat hard wordt gewerkt aan het mogelijk realiseren van een reuzenrad van 52 meter hoog nabij de oost ingang. Een rad dat er alleen zal zijn gedurende de openingsperiode van Keukenhof en volgens De Vries eerder de naam Panoramawiel verdient. Al was het alleen ook al omdat Keukenhof in geen enkel opzicht de sfeer wil doen ontstaan dat er sprake zal zijn van de gang naar een attractiepark. Want dat willen bestuur en directe beslist niet. De Vries zegt tevens dat het afgelopen seizoen een vreemd seizoen was, waarbij Keukenhof "zwart", dus zonder bloei opende. "Bovendien ontwikkelde de bloei zich ook nog eens traag."

De Vries zegt tevens dat dit jaar heel snel door een doelgroep is geanticipeerd op het thema hetgeen blijkt uit het aantal van 30.000 bezoekers uit Rusland, ofwel drie keer zoveel als voorgaand jaar. Aan de andere kant is het bezoek uit Nederland achtergebleven, hetgeen wordt toegeschreven aan de weersomstandigheden. "En de statistieken spreken wat dat betreft zoor zichzelf, want we hebben uitgezocht dat in 1950 de temperatuur 2,5 graad hoger lag dan nu. Dat lijkt geen extreem verschil, maar als het toch al niet zo warm is komt dat flink aan."

Tenslotte meldt De Vries dat een enquête heeft uitgewezen dat de bezoekers Keukenhof met een 8,7 waarderen daar waar een beetje aansprekend park gemiddeld een 8,1 scoort. Al met al kijkt Keukenhof terug op een toch nog goed verlopen seizoen en blikt men met vertrouwen naar de toekomst waarin heel veel tot stand moet komen om het park verder te versterken.

Foto

Arie in t Veld

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bijna bezoeker

  Ik dacht, ik ga lekker op 2e pinksterdag (24 mei) naar de Keukenhof....... Prima weer. Kom aan, en wat denk je.... gesloten per 20 mei. En ik was niet de enige die zn auto op de gesloten parking keerde en onverichterzake vertrok.
  Slim, om de Keukenhof te sluiten net voor een druk recreatieweekend.... en logisch dat je dan het weer de schuld geeft dat je minder bezoekers trekt...;)

 • no-profile-image

  bijna bezoeker

  vooral doorgaan tijdelijke medewerker, met aan je zelf te denken in plaats van aan je klanten...

 • no-profile-image

  tijdelijke medewerker

  @bijna bezoeker.

  Volgens mij kan je beter voor die tijd de internetsite zoeken om te kijken tot wanneer het open is. Op de dag van sluiting stonden er dit jaar de tulpen gemiddeld genomen er nog mooi bij. Maar in een normaal jaar zijn half mei alle tulpen praktisch uitgebloeid. Dan is het ook afzetterij om men te laten betalen terwijl er weinig te zien is. Een begrijpelijke keuze dus van de organisatie om de keukenhof te sluiten half mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.