Home

Achtergrond

'Kennis over verhoging AGF-consumptie mist'

Het ontbreekt overheden en bedrijfsleven aan goede strategieën om de consumptie van groente en fruit te verhogen.

Ook is onvoldoende duidelijk over de precieze gezondheidseffecten van groente en fruit.

Dat zeggen professor Ernst Woltering van Wageningen Universiteit en hoogleraar Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid van het RIVM. Verhagen sprak recent op het Europese Egea-congres, waar Europees onderzoek gepresenteerd werd over effecten van consumptie van groente en fruit.

Nationale overheden worstelen nog altijd met de achterblijvende consumptie van groente en fruit. Er is niet één duidelijk werkbare strategie, zegt Verhagen. "Het zou goed zijn als we nu eens gingen kijken welke strategie in Nederland en de rest van de wereld werken en hoe we die introduceren."

Op het Egea-congres zijn strategieën gepresenteerd uit verschillende Europese landen en de Verenigde Staten, maar die zijn niet allen even effectief. Zo presenteerden verschillende landen schoolfruitprojecten, maar is er ook meer aandacht voor de consumptie door lagere sociale klassen. Frans onderzoek toonde effecten aan van een voucher-systeem, waarmee arme gezinnen altijd beschikbaarheid hebben over vaak dure verse groente en fruit. Woltering is betrokken bij onderzoek naar mogelijkheden om de consumptie te verhogen van jonge lager opgeleiden.

Gezondheidseffecten

De gezondheidseffecten van een slechte dieet zijn groot, stelde Verhagen op het congres. In twintig jaar kan 2,5 miljard euro bespaard worden op de gezondheidszorg in Nederland als iedereen de inname-adviezen volgt en het kan 94.000 doden schelen.

Toch bleek op het congres opnieuw dat specifieke kennis over de werking van groente en fruit ontbreekt. Verhagen: "De werking is op het congres niet onderuitgehaald. We weten dat het bijdraagt aan lagere diabetescijfers, maar hoe is niet bekend."

Woltering denkt ook niet de wetenschap of industrie hier veel mee wint. Het blijkt lastig de gezonde werking in bijvoorbeeld yoghurt over te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.