Home

Achtergrond 192 x bekeken

Kamer kiest nieuwe voorzitter

De Tweede Kamer kiest vanmiddag haar voorzitter. Behalve de huidige voorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) is ook VVD-Kamerlid Charlie Aptroot kandidaat.

Verbeet (59) is voorzitter sinds 2006 en wil graag nog een termijn. Zij kan in ieder geval rekenen op de steun van haar eigen partij, van GroenLinks en van D66. In de profielschets staat dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een vrouw. Verbeet was lerares Nederlands en actief in het onderwijs voor ze in 1994 politiek adviseur werd van toenmalig staatssecretaris Tineke Netelenbos van Onderwijs. Van 1998 tot eind 2001 was ze adviseur van PvdA-leider Ad Melkert. Als Kamerlid hield ze zich vanaf december 2001 bezig met onder meer sport, ouderenbeleid en AOW.

Aptroot (59) zit sinds januari 2003 voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij was daarvoor ruim twintig jaar ondernemer en ook wethouder in Wassenaar. Aptroot was een aanhanger van Rita Verdonk toen die met Rutte streed om het leiderschap van de VVD. Hij was er ook op tegen dat Rutte Verdonk in 2007 uiteindelijk uit de fractie zette. De afgelopen periode kreeg Aptroot bekendheid door zijn kruistocht tegen de plannen van CDA-minister Camiel Eurlings van Verkeer voor een kilometerheffing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.