Home

Achtergrond

'KAT scherpt eisen ter voorkoming dioxine aan'

KAT, de Duitse controle-organisatie voor eieren uit alternatieve huisvestingssytemen, gaat haar eisen ter voorkoming van een te hoog gehalte aan dioxine in eieren aanscherpen.

Aanleiding voor die aanscherping is de vondst van een te hoog dioxinegehalte in Nederlandse biologische eieren, die naar Duitsland zijn geëxporteerd. Die verwachting spraken diverse leden van de sectorcommissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren vanochtend uit op haar kwartaalvergadering.

De dioxinevervuiling in de Nederlandse biologische eieren, die naar Duitsland gingen, is een gevolg van de import van een besmette partij mais uit de Oekraïne. Die partij is verwerkt in voer voor (opfok)leghennen. De omvang van de dioxinebesmetting blijkt mee te vallen. "De Nederlandse pluimveesector is door het oog van de naald gekropen. Pluimveehouders lopen grote risico’s op besmet pluimveevoer", stelt secretaris Alex Spieker van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders.

Directeur Pieter Kruit van Verbeek’s broederij en opfokbedrijven vindt dat Nederlandse mengvoerbedrijven pluimveehouders niet goed hebben geïnformeerd over de dioxine-kwestie. Zo kreeg een opfokker van leghennen een brief van zijn mengvoerfabrikant dat dioxine alleen in legmeel zou kunnen zitten. Hij verscheurde de brief, omdat hij dacht dat die niet voor hem bestemd was, terwijl dat wel het geval was. "De procedure over het verstrekken van informatie is dus niet goed bij de Nederlandse mengvoerindustrie", zegt hij.

Vertegenwoordigers van de Nederlandse organisatie hebben inmiddels gesproken met TrusQ, de overkoepelende organisatie van grote Nederlandse mengvoerfabrikanten, over haar communicatie over dioxine-kwestie. Zij vinden dat informatie daarover veel te laat beschikbaar kwam. Zij hebben nog geen antwoord van TrusQ gekregen hoe die in de toekomst over mogelijke dioxine-problemen wil communiceren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.