Home

Achtergrond

Japanse ruimtesonde weer thuis na lange reis

Na een reis van miljarden kilometers is een Japanse ruimtesonde vandaag teruggekeerd in Japan.

Zeven jaar geleden werd ruimtevaartuig Hayabusa gelanceerd om onderzoek te doen op een asteroïde. Nadat de capsule zondag was geland in Australië is het apparaat naar Japan teruggebracht.

"Ik heb de capsule zeven jaar niet gezien, maar hij is nog als nieuw'', aldus Junichiro Kawaguchi van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. "Het is erg goed dat de sluiting nog dicht is'', aldus de onderzoeker.

De wetenschappers hopen dat de capsule een deel van de asteroïde Itokama bij zich heeft. Het is niet duidelijk of dat gelukt is, omdat de missie niet zoals gepland verliep. Het lukte de sonde niet om een projectiel op het oppervlak van Itokawa af te vuren. De onderzoekers hopen nu dat de sonde deeltjes van de stofwolk heeft opgevangen, die ontstond bij de landing op de asteroïde.

Ook als het niet gelukt is een deel van de asteroïde mee te nemen, is de missie uitzonderlijk. Tot het bezoek aan Itokawa was de maan het enige hemellichaam waar een ruimtevaartuig was geland en weer opgestegen. Bovendien is geen ander ruimtevaartuig ooit zo ver weg geweest en naar de aarde teruggekeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.