Home

Achtergrond

Iris 'Nofa White' scoort hoog

Het weer blijft het vak en dus ook de speciale keuringen van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) parten spelen.

Het verplaatsen van de keuringen op de kalender, leverde bijvoorbeeld nog geen Irissenweer op waarbij inzenders eindeloos irissen te kust en te keur kunnen inzenden. Het was afgelopen maandag dan ook moeilijk voor de inzenders om leuk voor de dag te komen op de eerste Iriskeuring van dit seizoen.

Een vijftal inzenders zette hun beste beentje voor en brachten gelukkig toch nog iedereen in de stemming. Iris Nova trok hierbij de kar met zes inzendingen waaronder de hoogst beoordeelde witte Iris Nofa White, die 9,15 punten kreeg. De blauwe Iris 'Hommes Blue' kreeg 9,10 punten. De firma Hommes scoorde met de bekende irissen 'Apollo' en 'Saturnus' 9,10 punten. Maverdige liet een blauwe, veel belovende zaailing 018-007 zien, die door de jury met een 9,00 werd beoordeeld. Het irisveredelingsbedrijf Juno toonde de zaailing 'Montana' die 8,90 punten kreeg. Veredelaar Boesaard trok de aandacht met twee fijnbollige irissen.

De tweede iriskeuring van deze week vond plaats in BolleNoord in ’t Zand waar bleek dat enkele dagen mooi weer van grote invloed zijn op de ontwikkelingen in de natuur. Winnaar van de BolleNoord Irisbokaal 2010 werd Iris Nova met de blauwe Iris 'Hommes Blue' met 9,20 punten. Tweede werd hier Iris 'Saturnus' van Hommes Iris en een gedeelde derde plaats was weggelegd voor de lichtblauwe Iris 'Nova Blue' van Iris Nova en Iris 'Adventure' van de Kwekersvereniging Omniris.

Duidelijk werd ook dat het irisvak werkt aan een continue verbetering van het assortiment, want er werden ongeveer twintig zaailingen getoond door vier bedrijven. Alle ingebrachte irissen zijn op beide genoemde locaties nog volop te bewonderen. De derde speciale Iris keuring vindt maandag 14 juni plaats in Lisse.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.