Home

Achtergrond 285 x bekeken 1 reactie

Internationale prijzen op zelfde niveau

De varkensprijzen in Europa, de Verenigde Staten, Brazilië en Canada neigen naar hetzelfde niveau.

Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van het directoraat-generaal voor de landbouw van de Europese Commissie.

De wereldwijde statistieken zijn gebaseerd op de gemiddelde prijs in de Europese lidstaten, de wekelijkse prijzen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de gemiddelde maximumprijzen van de belangrijkste staten in Brazilië en de Quebec-index in Canada. Volgens de jongste gegevens neigen de prijzen voor varkens per 100 kilo karkas in dezelfde richting, rond de 135 euro.

Sinds 2007 is de Europese gemiddelde prijs bijna constant hoger geweest dan de andere prijzen. Sinds begin dit jaar blijft de Europese prijs redelijk stabiel na een prijsval in de tweede helft van 2009. De prijzen in Canada, Brazilië en de Verenigde Staten vertonen sinds de tweede helft van het vorige jaar een stijgende tendens.

De prijzen in Canada en de Verenigde Staten komen van een niveau van ongeveer 75 euro per 100 kilo karkas vorig jaar. De stijging in Brazilië is minder fors. Daar lag de prijs begin dit jaar op ongeveer 100 euro.

De voorspellingen voor het verloop van de prijzen in 2010 zijn dat de prijs in de Europese Unie vanaf nu nog stijgt, maar in de loop van het jaar weer zal dalen – een tendens die ook in de vorige jaren te zien is. De prijs in de VS ligt volgens die vooruitzichten iets beneden de Europese prijs.

Het prijsniveau voor varkenskarkassen in de Europese Unie ligt op dit moment iets boven het langjarig gemiddelde over 2005 tot 2009. De voorspelling voor het derde kwartaal is een karkasprijs van ongeveer 153 euro per 100 kilo, dat is iets beneden het langjarig gemiddelde dat uitkomt op ongeveer 155 euro.

In het najaar zal de karkasprijs weer dalen tot het niveau van ongeveer 138 euro per 100 kilo, en dat is praktisch op het niveau van het langjarig gemiddelde, blijkt uit de cijfers van de EU.

Eén reactie

  • no-profile-image

    down under

    De voorspelling voor het derde kwartaal is een karkasprijs van ongeveer 153 euro per 100 kilo, dat is iets beneden het langjarig gemiddelde dat uitkomt op ongeveer 155 euro.

    In het najaar zal de karkasprijs weer dalen tot het niveau van ongeveer 138 euro per 100 kilo, en dat is praktisch op het niveau van het langjarig gemiddelde, blijkt uit de cijfers van de EU. ------ Jan wat is nu eigenlijk het langjarig gemiddelde?

Of registreer je om te kunnen reageren.