Home

Achtergrond 1 reactie

Inklinkende veenlagen doen Randstad verzakken

Door het inklinken van veenlagen in de bodem verzakken grote delen van het westen van het land.

Dat gebeurt met een snelheid die kan oplopen tot 15 millimeter per jaar, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht waarop fysisch-geografe Sanneke van Asselen volgende week promoveert.

De veenlagen liggen tot 10 meter diep in de bodem van grote delen van Zuid-Holland en Utrecht en zorgden in de afgelopen paar duizend jaar voor meer dan 3 meter verzakking van de bodem. De snelheid van de daling is afhankelijk van de dikte van het veen en het gewicht van de bovenliggende zand- en kleilagen. In Nederland gaat dit proces bovendien sneller door het verlagen van de grondwaterstand voor landbouwgronden.

Volgens het onderzoek vergroot de inklinking het risico op overstromingen en het verzakken van dijken. "Zeker in combinatie met de stijgende zeespiegel is dit gevaarlijk voor Nederland'', aldus Van Asselen. Met een door haar ontwikkeld computermodel is de toekomstige bodemdaling in te schatten. Het landschapsbeheer zou vervolgens beter op het proces van inklinken kunnen worden afgestemd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    wow nog meer oud nieuws

Of registreer je om te kunnen reageren.