Home

Achtergrond

Informateur: onderhandelen niet mijn opdracht

Informateur Herman Tjeenk Willink is ,,niet ingehuurd om onderhandelingen over welke opdracht dan ook te voeren''. Hij zal een informateur zijn in de oorspronkelijke betekenis van het woord en op korte termijn aan koningin Beatrix rapporteren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

Hij zei dit vandaag in een toelichting op het verzoek dat hij van koningin Beatrix heeft ontvangen. ,,Zonder overeenstemming over de procedure zou elke stap van de koningin worden uitgelegd als een politieke keuze'', aldus de nieuwe informateur.


Hij heeft een ,,beperkte opdracht'' te kijken naar wat de volgende stappen kunnen zijn. Onderhandelen hoort daar niet bij. ,,Dit is een tussenstap die moet leiden tot overeenstemming over wie nu de volgende stap gaat zetten.''


Tjeenk Willink benadrukte dat hij als vicepresident van de Raad van State boven de partijen staat. De koningin wil volgens hem ,,geen politieke keuze'' maken. ,,Dan is het aantal functionarissen die worden geacht boven de partijen te staan gering.'' Zijn werk de komende dagen is ,,eigenlijk een verlengde consultatie van de koningin'', zei Tjeenk Willink.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.