Home

Achtergrond 16 reacties

'Industrie krijgt volgend seizoen voldoende aardappelen'

De verwerkende industrie in Noordwest-Europa heeft volgend seizoen waarschijnlijk voldoende aanvoer van aardappelen.

Ondanks dat de groei van de aardappelen dit jaar achter loopt ten opzichte van andere jaren. Dat stelt het marktbureau Agra Europe in een rapport over de aardappelmarkt. Volgens het marktbureau heeft de verwerkende industrie in de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen in Noordwest-Europa komend seizoen ongeveer 27,5 miljoen ton aardappelen nodig, inclusief pootaardappelen. "Dat is net zo veel als in 2008 aan aardappelen is geproduceerd. Waarschijnlijk is er volgend seizoen zelfs meer dan 28 miljoen ton nodig, aangezien de export van aardappelproducten toeneemt."

Vorig jaar is 29,2 miljoen ton poot- en consumptieaardappelen geoogst in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar is het gewas minder goed ontwikkeld, schrijft Agra Europe. "Het is koud geweest. En er is minder regen gevallen waardoor de groei traag op gang kwam."

Maar het areaal groeit, stelt het bureau. "Waarschijnlijk groeit het areaal met 0,7 procent naar 661.000 hectare. Bovendien schakelen steeds meer akkerbouwers over van tafelaardappelen op aardappelen voor de verwerkende industrie."

De gemiddelde opbrengst zakt dit jaar naar 41,6 ton per hectare. "Dat is genoeg om de 27,5 miljoen ton poot- en consumptieaardappelen te produceren die de afnemers nodig hebben. Een groter deel van de oogst is bestemd voor de verwerkende industrie, waardoor de industrie volgend seizoen waarschijnlijk voldoende aanvoer van aardappelen krijgt."

Maar als de hectare-opbrengst naar 40 ton zakt, zoals in 2003 en 2006, ontstaan er problemen voor de industrie, schrijft Agra Europe. "Dan daalt de productie naar 26,4 miljoen ton. Verwerkers moeten dan vechten om voldoende aanvoer van aardappelen te krijgen. De vrije marktprijzen zullen dan sterk stijgen. Dit zou nadelig zijn voor de industrie in België omdat zij minder aardappelen contracteren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Oh Han, dat heet normaal gesproken in het agrarisch economisch jargon gewoon "achter de markt aan boeren" of "wie niet waagt, wie niet wint". Dat laatste meer vanuit een uitzichtloos perspectief in akkerbouwland. Moet je dan op voorhand je verlies nemen met granen of probeer je nog een beetje de ondernemer uit te hangen met aardappels of uien? Het is allemaal niet zo moeilijk: we krijgen binnen afzienbare tijd (kan ook pas volgend jaar zijn hoor) bijvoorbeeld weer gewoon tranen in de ogen van uien.

 • no-profile-image

  Ben Van de..

  Mooi volgende week voorspeld er regen ga ik mischien 60 ton aardappellen rooien of nog meer,het zijn gelukkig dromen en zo ook voor die dit er schrijft.je kunt ook de kip haar eieren uit haar kont tellen .
  De aardappelen staan er nu droog bij en we moeten nog de zomer krijgen ;gaat mischien ook weer toprusultaten boeken en waar zijn dan de tonnen ;dus vertel zo een onzin als alles in de schuur ligt
  Dus spreken we elkaar in november weer en tot dan

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Het gaat er om dat de ketens NA de boer geld verdienen .Zij hebben baat bij lage prijzen van de aardappelen. Zij maken hun marge toch wel en de boer kijkt toe.

 • no-profile-image

  exact

  Laat maar verder droog zomeren nu, daar helpt geen schrijvende (industrie-)pers aan. Wat een onzinartikel AGD, foei!

 • no-profile-image

  boer mieras

  en maar keihard lachen bij Lamb Weston in Kruiningen die boeren kunnen ze toch uitmelken die telen wel aardappelen voor een weggeefprijsje er moest geen boer meer telen voor die prijs

 • no-profile-image

  Matthijs

  wat een kansloos bericht....als ze zo goed in voorspellen zijn kunnen ze beter de uitslag van het WK voorspellen, kunnen ze bakken geld verdienen in de voetbal Toto ipv over de rug van de boeren!

 • no-profile-image

  kees

  Laten we met zijn allen 30 ton per hectare rooien,dan verdienen we tenminste een goede boterham.
  Nu afleveren voor 9 centen schiet ook
  niet op.

 • no-profile-image

  consument

  Gelukkig dat er voldoende aanvoer is , dan blijven de prijzen van aardappels laag

 • no-profile-image

  aardappelteler

  Ik vraag mij af wat ik met zo'n bericht moet, de aardappelen staan net boven en we roepen al weer dat er voldoende aardappelen komen. Het nare gevoel dat mij dan bekruipt is dat het wel raar is dat dit soort berichten altijd in dienst staan van de industrie. We kunnen nu ook wel stellen dat de meeste aardappelen erg wisselvallig staan. Ook is het op verschillende plekken erg droog. Dan had je een heel ander bericht c.q. signaal. Het is nu domweg te vroeg om een indicatie van de oogst te doen, en het dient ook nergens toe, hooguit de stemming nog verder weg te laten zakken.

 • no-profile-image

  exact

  Hoe kun je daar nu al wat van zeggen? Termijnmarkt lijkt een andere gedachte te volgen. Een weerkmarkt, nogal veranderlijk.

 • no-profile-image

  exact

  Van een consument kun je niet verwachten dat ie verder kijkt dan zijn neus lang is, toch? Bah. Zal ik iets in dezelfde strekking zeggen? Laat de lonen maar zakken, iedereen heeft nog veel te veel luxe. Lage lonen zouden mijn bedrijf een hoop sterker maken.

 • no-profile-image

  arend

  ja precies laat de lonen maar zakken en flink ook.als al die ambtenaren die een baan hebben maar waar geen werk voor is en parasiteren over de rug van de bedrijfssector loon naar werken zouden krijgen dan moesten ze geld toe leggen.

 • no-profile-image

  Han

  Dit bericht geeft inderdaad aan dat de boer maar weer eens rekening moet houden met een niet florisante prijs stelling. Helaas moet ik ook concluderen dat de boeren nooit leren >hun productie drift af te remmen<. Elk jaar meer ha's betelen met piepers en weten dat de markt >vol< zit. Hoe is dit verschijnsel economisch te verklaren??

 • no-profile-image

  exact

  Klopt, boer Mieras. Vandaar dat het maar flink droog moet worden en dat er na een tijdje zelfs beregeningsverboden moeten komen. Er lopen massa's sukkels rond die denken dat ze wat overhouden met een vaste prijscontract; diezelfde sukkels denken in leven te blijven door het simpele gedachtengang: minder marge x meer oppervlakte = toch nog een inkomen. Ik verzeker iedereen dat vaste prijs x 35 ton per hectare x 80 hectare dik in de rode cijfers zal draaien. Hopelijk komt men dan tot inzicht. Het is blijkbaar de enige manier om die halsstarrige harde tot inzicht te brengen. We hebben blijkbaar een rampjaar qua kilo's nodig om tot inzicht te komen. Dan pas zal het tot een ieder doordringen dat we en masse geen afknijpcontracten moeten tekenen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed gezien "aardappelteler en exact". Dit is nou de macht van de media. Met melkquotum doen ze het al jaren andersom. Ik heb nog zelden prognoses gelezen waar de boer beter van wordt. En het ergste is nog dat zulk soort prognoses gebaseerd zijn op natte vingerwerk van de betreffende journalist of........met influisteren van een goede adverteerder of potentiële nieuwe werkgever. Let er maar eens kritisch op bij het doorbladeren van de agrarische vakbladen. Je zult ook van de andere ketenpartners nooit financiële gegevens of saldi tegenkomen. Voor de landbouw is de journalist heel creatief en schreeuwt in ( de kop van) een artikel vaak over stijging van inkomens. Jammer genoeg blijkt dan dat het voersaldi zijn waarbij over de stijging van de andere kosten niet gerept wordt. Of stijging van de winst is ook zo'n inkopper, waarbij men gemakshalve de arbeidsvergoeding maar achterwege laat.
  Neem de moeite, en screen of controleer de journalist /auteur achter het artikel.

 • no-profile-image

  Hans Vantieghem

  Wat een onzin !!! Er kan nog van alles gebeuren , feit is dat het nu behoorlijk droog is . Er is zeker geen buffer aan vocht , n' hittegolf en het resultaat is 30 ton met glas .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.