Home

Achtergrond

Ierland steunt veehouders bij welzijnsinvesteringen

Het Ierse ministerie voor landbouw biedt varkens- en pluimveehouders financiële steun bij investeringen die nodig zijn om te voldoen aan nieuwe Europese voorschriften op het gebied van dierenwelzijn.

Minister Brendan Smith heeft voor dat doel 29 miljoen euro uitgetrokken. De Ierse overheid zal tot 40 procent subsidie verstrekken op investeringen in de behuizing van zeugen of pluimvee. Volgens minister Smith weerspiegelen de regelingen het voortdurende belang dat de regering hecht aan het in stand houden van de hoogste standaarden op het gebied van dierenwelzijn.

Smith denkt dat vooral varkenshouders kunnen profiteren bij het ombouwen naar vrije huisvesting voor zeugen. Daarnaast kunnen pluimveehouders er gebruik van maken om hun bedrijven om te zetten naar systemen met verrijkte kooien, scharrel- of schuursystemen.
Voorzitter Tim Cullinan van de sectie varkenshouders binnen de Ierse boerenbond IFA acht de steun welkom maar niet genoeg om varkenshouders te laten voldoen aan de regels. Volgens hem worden de kosten voor de hoge eisen niet weerspiegeld in de marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.