Home

Achtergrond 175 x bekeken 2 reacties

'IND wordt misbruikt voor terreuraanpak'

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat zich op een 'onaanvaardbare' manier voor het karretje spannen van inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD.

Kan een vermeende terrorist niet via het strafrecht worden aangepakt, dan gebeurt het met het vreemdelingenrecht.

Dat stelt advocaat Flip Schüller, die terrorismeverdachte Saddik S. bijstaat. S., die sinds zijn vijfde jaar in Nederland woont, was een van de vier mannen die vorige zomer in Kenia bij de grens van Somalië werden opgepakt. Dat gebeurde omdat ze volgens justitie onderweg zouden zijn naar een trainingskamp voor moslimextremisten.

,,Na een jaar onderzoek is er nog steeds geen enkel bewijs dat mijn cliënt ook maar iets met terrorisme te maken heeft. Hij was gewoon op vakantie in Kenia en alles wijst daarop. Hij volgde een toeristische route onder begeleiding van gidsen en politie. De groep heeft zich zelfs zelf bij de politie gemeld, omdat zij aangifte van oplichting deed'', legt de raadsman uit.

Op grond van uitsluitend AIVD-informatie besloot de IND S. tot ongewenst vreemdeling te verklaren en hem vast te zetten in afwachting van zijn uitzetting naar Marokko. "Daarbij heeft de IND de eigen verantwoordelijkheid niet serieus genomen'', meent Schüller. ,,Er ligt alleen het oordeel van de AIVD zonder onderbouwing. De IND kan wel inzage in de achterliggende stukken krijgen, maar doet dat niet terwijl zij verantwoordelijk is voor het ontnemen van zijn verblijfsstatus. Door deze passiviteit bestaat er aanzienlijke kans dat S. voor niets langere tijd vast zit. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.''

Als S. wordt uitgezet naar Marokko, is de kans volgens zijn advocaat 'levensgroot' dat hij ten prooi valt aan marteling door de Marokkaanse geheime dienst. ,,Er is betrouwbaar bewijs dat de AIVD en de Marokkaanse geheime dienst contact over hem hebben gehad. De AIVD neemt dit risico voor lief terwijl ook is gebleken dat er geen twijfel bestaat over het gegeven dat de Marokkaanse veiligheidsdienst mishandelt en martelt.''

"Van de beweringen van de AIVD is zelfs na het uitgebreide onderzoek naar de vermeende reis naar een trainingskamp in Somalië, geen begin van bewijs gevonden'', benadrukt Schüller. ,,Integendeel, er komt juist een beeld naar voren van een rustige jongen. Saddik woont al sinds zijn vijfde jaar in Nederland en heeft twee banen om zijn nieuwe ICT-studie te betalen en spreekt goed Nederlands. Hij werkt hard en sport in zijn vrije tijd.''

De advocaat heeft de IND gevraagd bij de AIVD inzage te doen om zelf te kunnen beoordelen hoe hard hun informatie is. Schüller: "De IND weigert dit en wil S. uitzetten hoewel niets vaststaat en ondanks het reële risico op marteling.''

Daarom heeft de advocaat bij de rechtbank in Amsterdam geëist dat de IND dit alsnog doet. De rechter beslist 28 juni.

De IND wil voor de uitspraak nog niet op de zaak ingaan.

Administrator

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.