Home

Achtergrond 235 x bekeken

'IJsland gaf DNB onjuiste informatie'

De IJslandse toezichthouder heeft De Nederlandsche Bank (DNB) consistent onjuiste dan wel onvolledige informatie verstrekt rondom de omgevallen internetspaarbank Icesave.

Dat heeft een IJslandse onderzoekscommissie vastgesteld, zo meldde het ministerie van Financiën vandaag.

Uit de 'voorlopige bevindingen'' van een parlementair onderzoek in IJsland blijkt verder dat IJsland vooral zelf de schuld op zich neemt voor het falen van het eigen bankensysteem. Een andere conclusie van dit rapport is dat in IJsland op het hoogste niveau al werd gesproken over de risico's die waren verbonden aan de manier waarop IJslandse banken via bijkantoren in het buitenland geld ophaalden.

Voormalig minister Wouter Bos van Financiën kondigde in februari aan meer informatie te willen over beschuldigingen over en weer tussen DNB en IJsland over de ondergang van Icesave. Tijdens verhoren van de commissie-De Wit over de oorzaken van de kredietcrisis zei DNB-directeur Arnold Schilder dat hij door de centrale bank van IJsland was voorgelogen. Die woorden werden later nog eens herhaald door Nout Wellink, de huidige president van de Nederlandse centrale bank.

Kort daarna noemde de voormalige IJslandse minister van Handel en Bankzaken Björgvin Sigurdsson de verklaring van Wellink "onbeschoft misleidend''. Volgens het ministerie van Financiën is uit het parlementaire onderzoek in IJsland gebleken dat Sigurdsson juist is aangewezen als "een van de voornamere verantwoordelijken voor het debacle''.

Wegens de rapporten ziet demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën "geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de uitlatingen'' van Schilder en Wellink bij de commissie-De Wit. De commissie zelf concludeerde in mei dat Wellink een andere invulling aan zijn rol had kunnen geven rondom de kwestie Icesave.

De internetspaarbank Icesave, dochter van de IJslandse bank Landsbanki, ging in 2008 ten onder. De Nederlandse staat betaalde Nederlandse spaarders tot 100.000 euro van hun spaartegoeden terug, maar eist nu dat IJsland de voorgeschoten bedragen terugbetaalt. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.