Home

Achtergrond 234 x bekeken

Hotspot Veenkoloniën wil CO2-balans beïnvloeden

De Veenkoloniën willen meer CO2 vastleggen dan wordt uitgestoten. Boeren spelen een belangrijke rol in dit streven.

Deze week is het project Hotspot Veenkoloniën van start gegaan. In juni volgend jaar wordt een plan gepresenteerd hoe het gebied meer CO2 kan vastleggen dan uitstoten, zegt projectleideer Rob Roggema. "Dan doen we ook voorstellen om het plan uit te voeren."

Eén van de projecten betreft de koolstofhoudende bodemverbeteraar biochar. Dat is ontwikkeld door innovatieproject Kiemkracht. Roggema: "Het proefbedrijf in Valthermond onderzoekt in hoeverre biochar CO2 bindt en de bodemkwaliteit bevordert."

Hotspot Veenkoloniën gaat ook onderzoeken waarom boeren in de regio weinig zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Roggema: "Dat is opmerkelijk omdat zonnepanelen in vijf jaar zijn terug te verdienen. Vlak over de grens in Duitsland zijn veel meer zonnepanelen aangelegd door boeren. Ligt dat aan de Nederlandse SDE-subsidieregeling voor duurzame energie? Of is er een kennisachterstand bij boeren in de regio?"

Verder wil Hotspot weten waarom zo weinig mensen groene energie kopen, zegt Roggema. "We houden een enquête in de regio onder boeren en burgers om daar meer inzicht in te krijgen."

Hotspot gaat ook een onderzoek doen naar de waterhuishouding, zegt Roggema. "We onderzoeken de mogelijkheid voor het opslaan van regenwater vlakbij de boerderijen, zodat het water in droge zomers kan worden gebruikt voor de gewassen. Nu moet in de zomer veel water uit het IJsselmeer naar de regio worden gepompt."

Of registreer je om te kunnen reageren.