Home

Achtergrond

Hooggerechtshof VS: GMO-luzerne toegestan

Het Amerikaanse hooggerechtshof verwerpt het door een lager gerechtshof uitgesproken verbod op Monsanto’s genetisch gemodificeerd luzerne-zaden.

Luzerne-zaden zijn genetisch aangepast om de Roundup-herbicide die Monsanto produceert te weerstaan.

Het is voor het eerst dat het federale hooggerechtshof zich uitspreekt in een zaak over genetische modificatie. Een lokale rechtbank in San Francisco stelde in 2007 dat de risico’s die het zaad kan vormen voor het milieu minder in kaart zijn gebracht dan de wet vereist.

De rechter trok toelating in en stelde de facto een landelijk verbod op het zaaien van genetisch gemodificeerd luzerne-zaad in. In hoger beroep bij een hooggerechtshof op staatsniveau werd opnieuw besloten het zaad niet toe te laten waarna de Amerikaanse producent naar het federale hooggerechtshof stapte.

De federale hooggerechtshof oordeelt dat de Californische rechtbank te ver is gegaan door geen mogelijk open te laten voor gedeeltelijke toelating van het zaad. Van de acht rechters die over de beslissing stemden was slechts 1 van mening dat het verbod terecht is.

Raadsman David Snively van Monsanto noemt de beslissing "van significante betekenis". Het zet volgens Snively de deur open voor verdere innovatie van een gewas waarvan tot dusver geen toegelaten genetische variant bestond. Monsanto werd in de zaak gesteund door brancheorganisaties die vinden dat milieuwetgeving vaak ondoorzichtig wordt gehanteerd.

Onder deze organisaties zijn de American Petroleum Institute en de National Association of Home Builders. Luzerne is in de VS qua areaalomvang na maïs, sojabonen en tarwe het grootste gewas, met een economische waarde van 9 miljard dollar. Het ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.