Home

Achtergrond

Historische treinrit naar Auschwitz herhaald

Precies zeventig jaar nadat de eerste trein met slachtoffers van het nazi-regime naar Auschwitz reed, is het traject nogmaals gereden.

In de trein zaten maandag onder meer overlevenden van het kamp en nabestaanden van slachtoffers.

De trein vertrok uit de Poolse plaats Tarnow, om 140 kilometer verder aan te komen in Oswiecim, het dorp waar het enorme concentratiekamp door de nazi's werd aangelegd. In Tarnow werd voorafgaand aan de treinreis een herdenking gehouden voor de 1,1 miljoen mensen die Auschwitz niet overleefden.

Een van de passagiers in de trein was Kazimierz Zajac, een 86-jarige overlevende van het kamp. ,,Ze zeiden tegen ons dat we naar een concentratiekamp gingen, maar niemand wist wat dat was'', aldus Zajac, die in Auschwitz nummer 261 op zijn arm getatoeëerd kreeg. De boodschap van de nazi's was na aankomst wel duidelijk: ,,Joden zouden niet langer dan een maand leven, priesters niet langer dan drie maanden en ook voor de anderen was de enige uitweg de schoorsteen van het crematorium.''

Doden

De nazi's bouwden Auschwitz in 1940 rond barakken die van het Poolse leger waren geweest. De bedoeling was om in het kamp alleen de Poolse, mondige elite op te sluiten, maar het kamp transformeerde zich al snel tot vernietigingskamp. In het naastgelegen Birkenau, dat in 1942 opende, werden de beruchte gaskamers gebruikt.

Het merendeel van de slachtoffers van Auschwitz was joods, maar er stierven ook veel Roma, Russische krijgsgevangenen en niet-Joden. Driehonderd mannen die de eerste treinrit maakten, wisten oorlog te overleven. Auschwitz werd in januari 1945 bevrijd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.