Home

Achtergrond 277 x bekeken 2 reacties

Het CDA zit in de put

De nieuwste landbouwpeiling geeft het CDA 46 procent.

De 46 procent die het CDA van het agrarisch volksdeel krijgt volgens de peiling van AgriDirect is wel erg schamel. De trend is omlaag, dat was bekend, maar als je zo’n percentage voor je ziet dan maakt het indruk. De partij zit in de put, ik kan er niets anders van maken. De afgelopen jaar of tien mochten de christendemocraten bij Kamerverkiezingen rekenen op 60-70 procent van boeren en tuinders. Het is nog weer minder dan de 57 procent in een eerdere peiling door Nieuwe Oogst.

Diepe zucht

Dat het CDA nu een flink deel van zijn hondstrouwe achterban kwijt raakt is daar een hard gelag. Gisteren sprak ik minister Verburg en toen ik haar de resultaten voor het CDA voorhield, slaakte zij een diepe zucht. “Dan hebben we de komende dagen nog heel veel te doen”, zei ze.

Een goede verklaring voor deze dramatische teruggang moet ze even zoeken. “Ik denk dat we niet mogen uitvlakken dat veel boeren en tuinders de laatste anderhalf jaar een heel moeilijke tijd hebben meegemaakt”, zei ze. De inderdaad beroerde bedrijfsresultaten, de slechte prijzen voor melk en komkommers kunnen terugslaan op de minister van LNV, van CDA-huize. Zonder dat die er veel aan kan doen.

Zelf denk ik dat de overmaat aan papieren ellende die haar ministerie over de boeren uitstort, een reden is om het ongenoegen af te reageren op een CDA-minister. Op alle debatten waar boeren in de zaal zitten komt dat naar boven.

Op drift

Die raken kennelijk ook op drift, net zoals veel andere kiezers. AgriDirect heeft uitgezocht waar de stemmen heen gaan en dan zie je een overstap van CDA naar VVD. En daardoor harkt de VVD nu 30 procent van de agrarische stemmen binnen. Dat is aanmerkelijk hoger dan ooit gemeten. Niet voor niets zetten de landbouw-CDA’ers zich scherp af tegen de VVD en het ontbreken van financiële dekking voor Mark Ruttes geruststellend bedoelde uitspraken dat de bedrijfstoeslagen bij zijn partij veilig zijn.

Opmerkelijk is dat de VVD ook agrarische stemmen kwijtraakt, en wel aan Wilders’ PVV. De SGP is zoals altijd een stabiele factor, met een beperkte toestroom uit het CDA. Bij boeren en tuinders heeft de SGP dezelfde omvang als de ChristenUnie. AgriDirect noemt de SGP nu de derde stroming in de agrarische sector.

Inderdaad hebben de CDA’ers nog een paar dagen om het tij te keren. Gerda Verburg kan vanmiddag nog aan de bak, waar ze een verkiezingsdebat voert met o.a. Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO. Ik ga er heen en u leest er morgen over.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Verbaasde lezer

    Boeren die op de PVV stemmen zijn al helemaal tegenstrijdig bezig lijkt me...

  • no-profile-image

    olaf mouwen

    aleen het gedraai rond de rode dieselolie al. O.M. Roosendaal

Of registreer je om te kunnen reageren.