Home

Achtergrond 295 x bekeken

Haspengouw: appelvoorraad snel ruimen

De start van het nieuwe afzetseizoen voor appels mag niet gehinderd worden door oude voorraden.

Dat stelt veiling Haspengouw in het ledenblad Veilingklokje. De afzetorganisatie noemt het huidige appelseizoen een 'non-seizoen' met tegenvallende prijzen. Telers doen er goed aan alvast naar de start van het volgende seizoen te kijken en leeg te beginnen. "Dan creëren we ruimte voor de nieuwe oogst die we op deze manier een betere start geven in een lege markt."

Belgische telers en veilingen hadden op 1 juni in totaal nog 65.000 ton appels in opslag liggen, bijna 30 procent minder dan vorig jaar. Nederland heeft met 58.000 ton wel 23 procent meer in voorraad. België en Nederland hebben beide vooral Jonagold in opslag. Het is niet te verwachten dat de totale Jonagoldvoorraad op is bij de start van het nieuwe seizoen. Overigens heeft België bij peren de voorraad veel sneller afgebouwd dan Nederland.

De Belgische veiling signaleert een betere vraag naar industriefruit. De fruitverwerkers zien dat seizoensproducten als rabarber vertraagd zijn, waardoor appel het gat in de productie moet opvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.