Home

Achtergrond 4 reacties

Handel in termijncontracten neemt toe in 2010

Het volume verhandelde contracten en opties in tarwe, mais en sojabonen neemt op de termijnmarkt Chicago sterk toe na in 2009 fors te zijn gedaald.

Dat rapporteert professor Frank Rose van Lewis University aan wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de Verenigde Naties.
Het volume verhandelde contracten in tarwe, mais en sojabonen nam tot en met maart respectievelijk 22, 17 en 9 procent toe. Volgens Rose kiezen investeerders voor risicospreiding; zeker in het licht van slecht renderende markten voor aandelen en obligaties, of dreigende inflatie.

Hoewel speculatie kritiek oproept, is het onwaarschijnlijk dat investeerders de markt verlaten, meent Rose. Hij stelt daarbij vast dat speculanten nu meer inzetten op prijsstijging dan vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jos

  Waar veel handel in is stijgen de prijzen wel,maar het geld blijft in de handel hangen en gaat niet naar de producent. Het gaat steeds meer om handel in handel. De enigste die heir aan verdiend is de handel zelf,niet de producent

 • no-profile-image

  Hans

  Jos, je opmerking is niet helemaal correct. Noteringen op de diverse NL-graanbeurzen, zoals Goes, Middenmeer, Groningen en Emmeloord worden voor een groot deel beinvloed door het sentiment op de temijnmarkten van Chicago en Parijs. Die prijzen werken uiteindelijk dus wel degelijk weer door naar producent! Hogere prijzen op de termijnmarkt betekenen uiteindelijk hogere prijzen voor de producent.

 • no-profile-image

  zwets

  Waar veel handel is, daar stijgen de prijzen. Alles komt goed.

 • no-profile-image

  Jan

  En waar rook is is vuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.