Home

Achtergrond

Halsema: nu serieus praten over paars-plus

Groenlinks-leider Femke Halsema vindt het nu ”tijd voor serieuze onderhandelingen” over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroelLinks.

Zowel een rechts kabinet als een middenkabinet is volgens haar geblokkeerd en daarom is ”paars-plus de meest kansrijke variant”. Halsema zei dat na een gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Halsema negeert met haar oproep VVD-leider Mark Rutte die dinsdag geen perspectief zag om aan onderhandelingen over paars-plus te beginnen. Ze negeert ook PvdA-leider Job Cohen die woensdagavond nog zei dat in zijn ogen de mogelijkheden van een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA nu eens ”echt” serieus moeten worden bekeken.

Halsema zei donderdag dat wat haar betreft de eerste informatieronde is beëindigd en Rosenthal verslag kan uitbrengen aan de koningin. Daarna zouden wat haar betreft de onderhandelingen over paars-plus moeten beginnen. VVD-leider Mark Rutte moet nu keuzes maken, aldus Halsema. De variant van een middenkabinet aangevuld met D66 en/of Groenlinks noemde ze ”ontijdig en onverstandig”.

Na Halsema ging D66-leider Alexander Pechtold bij informateur Rosenthal naar binnen. Pechtold wilde bij binnenkomst inhoudelijk niets zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.