Home

Achtergrond

Haanstra optimistisch over akkerbouwprijzen

Topopbrengsten zullen dit seizoen zeldzaam zijn in de akkerbouw, zo reageert Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep akkerbouw op de actuele extreme weersomstandigheden.

"Ik ben daardoor optimistisch over de prijzen." "Het is echt droog", constateert Jaap Haanstra, voorzitter van de vakgroep akkerbouw van LTO. "Veel gewassen, bovenaan staan uien en aardappelen, komen niet meer tot een topopbrengst. De meeste gewassen hebben een machtige hekel aan temperaturen boven de 30 graden. Dit is bijvoorbeeld absoluut geen aardappelweer. Aardappelen willen graag water aan de voeten en gematigde temperaturen."

Haanstra wijst erop dat er voorlopig nog weinig regen in de lucht lijkt te zitten. "Terwijl het zo typisch Nederlands is dat er op een gegeven moment een flinke plensbui valt. Het lijkt er nu op dat de droogte zich doorzet." Het seizoen kwam al langzaam op gang door de kou in het voorjaar. Daar komt nu die hitte overheen. "Aan opbrengstprognoses waag ik me niet. De ernst van de droogte en de gevolgen daarvan moeten de komende weken blijken."

Granen doen het aardig goed, ziet Haanstra. "Ook suikerbieten hebben nog geen last. Behalve op zandgrond, daar gaan percelen slapen." Onder telers heerst geen paniek, is de ervaring van de LTO’er. "Een teler wil graag een optimaal gewas en een goed financieel resultaat. Meestal gaan die twee niet samen. Een uitzondering daarop is het aflopende uienseizoen, maar dat komt zelden voor. De aardappeltermijnmarkt geeft de verwachting over de opbrengst weer. De droogte komt niet alleen in Nederland voor, maar in heel Noordwest-Europa."

Of registreer je om te kunnen reageren.