Home

Achtergrond 324 x bekeken 11 reacties

Grote brand in Rabo-toren Utrecht

In het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank aan de Croeselaan bij het Centraal Station in Utrecht heeft zondagochtend een brand gewoed. De brand ontstond door nog onbekende oorzaak op vermoedelijk de 25e verdieping van een van de twee 105 meter hoge torens van het gebouw dat in in de volksmond 'De Verrekijker' wordt genoemd. Het hoofdkantoor is nog in aanbouw.

De brand brak uit om twee uur in de nacht van zaterdag op zondag. De brandweer was onmiddellijk ter plekke met groot materieel. De brand sloeg door naar de bovenste twee etages. Om even na vier uur volgde een explosie op de bovenste verdieping, de 27e. Brandweermannen waren op dat moment in de toren. Er vielen geen gewonden.

De explosie werd veroorzaakt door een gasfles die vlam vatte. De brandweermannen verlieten uit voorzorg de toren. De brandweer vreesde dat de constructie door de explosie en hitte was aangetast en dat daardoor vloeren zouden kunnen instorten.

In overleg met de aannemer besloot de brandweer het vuur vanuit de andere toren te bestrijden. Uit inspecties bleek later dat van enig instortingsgevaar geen sprake was. Om het gebouw van bovenaf te inspecteren werd een helikopter van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) ingezet.

De bestrijding van de brand werd bemoeilijkt doordat er ook water uit het nabijgelegen Merwedekanaal moest worden gehaald. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er bij de hulpverleningsdiensten in Nederland voldoende kennis aanwezig om branden in dit soort torenhoge gebouwen te bestrijden. Hij was zeer te spreken over de samenwerking met de aannemer, die essentiële informatie verschafte over de constructie van het gebouw. Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht zijn bij de brand geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

Op de bovenste twee verdiepingen zijn technische voorzieningen ondergebracht, zoals de stroomvoorziening en installaties voor de klimaatbeheersing. De schade is aanzienlijk, maar over de exacte omvang valt volgens een woordvoerder van Rabobank valt nog niets te zeggen.

Rabobank houdt er rekening mee dat de oplevering van het gebouw door het incident vertraging oploopt. Die was voorzien in het eerste kwartaal van 2011. In het gebouw komen 3300 mensen te werken. Met de bouw van het hoofdkantoor werd begin 2007 begonnen. De bouwkosten bedragen circa 200 miljoen euro.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Bouwkosten 200 miljoen euro. Van de klanten, excuus rekeninghouders, van de Rabo uiteraard! Hadden we niet afgesproken dat banken zouden gaan dimmen? Zou mooi zijn geweest als die hele dubbeldakshut tot in de kelder zou zijn afgebrand! Is bouwkundig trouwens erg doordacht om uitgerekend de stroomvoorziening en klimaatbeheersing in de bovenste verdieping onder te brengen. Dat zou ik nou in de kelder doen!

 • no-profile-image

  geen boer

  Oh Jan zit dat zo! Joh, dat wist ik helemaal niet. Dus ze betalen het niet zelf, maar de leden en klanten? Hoeveel geld van jou zat erbij?

 • no-profile-image

  domme

  WAT MOT DIE GASFLES BIJ DIE SLIMME RABO MENSEN OP KANTOOR??? Wij domme boeren krijgen fikse kortingen bij gasflessen in huis, na brandschade. Leg dat maar eens uit, richting klanten of gaat de premie weer omhoog??

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Waarom ze dat doen? Dat hoef ik jou toch niet uit te leggen Niko? Just for the money. Wat dat betreft is Utrecht nét Vierhouten! En jij, Stomme Geen boer: waarom zou ik jou gaan antwoorden? Want dat gaat je namelijk geen ene boerenreet aan!

 • no-profile-image

  geen boer

  wat een flauwekulreacties hier. Wel eens in landen geweest waar geen ontwikkeld bancair stelsel is? OK die risicovolle speculatie en bonussen die voor wanprestaties gegeven worden stuiten eenieder voor de borst, maar om op dit ongeval nu zo kinderlijk te reageren...

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Je bent dan wel Geen Boer, maar wél een oerstom rund! Die zakkenvullers van de Rabo motten zo nodig hun eigen twin towers a raison van 200 miljoen euro's. Geld dat niet zij zelf dokken maar de klanten- excuus- leden van de cooperatieve bancaire instelling die zij heten te zijn! En dat midden in de grootste bancaire crisis ooit. Wordt je al wakker, ongelooflijk stomme koei?

 • no-profile-image

  bedrijvendokter

  Overal in het land worden trouwe medewerkers er uit gegooid waarbij ze nog het gore lef hebben om te proberen een paar vakantiedagen niet te hoeven uitbetalen. Waarom hebben ze dan een nieuwe WRC(World Rabo Center) nodig?
  Ze sturen mails over verdere virtuele uitbreiding van bankzaken. Hoe plaats je dan de fysieke bouw van dit megalomane project in dat plaatje?
  Het wordt tijd voor een nieuwe cooperatieve bank!

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Hier in de dorpen in de Bommelerwaard wordt het enen kantoor naar het andere gesloten. De lieden die bij de Rabo werken willen op zijn minst airco. De boeren en tuinders mogen het zweet hebben.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Geen Boer, stort toch op een hoop!

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Jammer genoeg niet tot de grond toe afgebrand! Dit hoge gebouw voor hoge heren die menen de hele economie te regeren. Laat ze maar eens afdalen naar de werkelijkheid en zorg dragen voor hun klanten.

 • no-profile-image

  geen boer

  haha, janneman toch. Ik ben echt niet geïnteresseerd in een discussie met jou over het bancaire stelsel in het algemeen, en de positie van de RABO hierbinnen en binnen de agrarische sector in het bijzonder. Het moge eenieder duidelijk zijn dat je maar wat raaskalt. Het gaat hier om een ongelukje tijdens de bouw (schade max 1 mil) van een kantoorpand die toevallig bestemd is voor de enige grootbank in NL die juist géén staatssteun nodig had en tegelijkertijd mooi het leeuwendeel van de spaartegoeden van de DSB affaire kon ophoesten. Maar dat maakt jou allemaal niet uit toch? Als je maar wat te schreeuwen hebt...

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.