Home

Achtergrond 328 x bekeken

Grootste areaal pootaardappelen sinds 2005

Bij de keuringsdienst NAK is 37.407 hectare pootaardappelen aangemeld voor de keuring.

Het is het grootste areaal pootaardappelen sinds 2005. De NAK heeft vandaag de aangifte voor de keuring gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het areaal dit jaar met 907 hectare is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Het areaal Spunta is het sterkst gegroeid, van 4.463 hectare vorig jaar naar 5.057 hectare dit jaar.

Spunta is verreweg het grootste ras in de pootgoedteelt met een aandeel van 13,5 procent in het areaal. De telers hebben meer Spunta gepoot omdat dit ras de laatste jaren goede prijzen heeft opgebracht.

Opvallend is dat het areaal Bintje met 10 procent is gestegen naar 2.160 hectare, waarmee dit ras het één na grootste areaal beslaat. Telers spelen in op de vraag naar Bintjes vanuit België. Daar is de verwerkende industrie sterk gegroeid de laatste jaren. In België worden veel Bintjes verwerkt.

Ook opvallend is dat het totale areaal is gegroeid. Vorig jaar gingen de pootgoedhandelshuizen nog uit van een krimp van het areaal omdat het moeilijker wordt om gezonde grond te vinden waar pootaardappelen op geteeld kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.