Home

Achtergrond 1 reactie

Groot pootgoed beperkt schade phytophthora

Biologische telers die extra groot pootgoed gebruiken of extra stikstof toedienen aan de aardappelen lopen minder risico op grote schade in een jaar met vroege phytophthora aantastingen.

Extra vroeg poten of het tijdelijk afdekken van de ruggen met folie heeft nauwelijks effect. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) heeft in Lelystad op kleigrond twee jaar onderzoek gedaan naar het beperken van grote schade door phytophthora in biologische aardappelen. Een vroege loofdoding gaat ten koste van de opbrengst. Het PPO heeft gekeken of maatregelen die de teelt vervroegen al vroeg in het seizoen kunnen zorgen voor een goede opbrengst en kwaliteit, zodat een vroege uitbraak van phytophthora dan niet leidt tot grote schade. In de proef was al het pootgoed voorgekiemd.

Uit het onderzoek blijkt dat gebruik van extra groot pootgoed en het zorgen voor voldoende goed opneembare voedingsstoffen, vooral stikstof, effectief zijn. "Deze maatregelen dragen ertoe bij, samen met het gebruik van goed voorgekiemd en afgehard pootgoed, dat ook als onverhoeds als gevolg van een vroeg invallende phytophthora-aantasting het loof moet worden doodgebrand toch nog een aanvaardbare opbrengst met een acceptabele kwaliteit kan worden geoogst", schrijft het PPO in het onderzoeksrapport. "Het tijdelijk afdekken met vliesdoek of folie en extra vroeg poten zijn maatregelen die weinig interessant lijken te zijn als het gewas kan doorgroeien tot half juli."

Het PPO constateert grote verschillen in vroegheid tussen rassen. Een vroeg ras kan in de bewaring snel gaan kiemen. "Maar voor ontsnapping aan phytophthora is een ras dat vroeg zijn opbrengst haalt zeer gunstig."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Belgantw

    Extra stikstof toedienen onder de vorm van vloeibaar ik doe dat een aantal jaar tzou goed meegenomen zijn om de plaag mee te beperken,maar blijf er elke week maar doorrijden

Of registreer je om te kunnen reageren.