Home

Achtergrond

Groen gas op grote schaal ingezet

Groen gas, dat gemaakt wordt uit plantaardig afval, kan net als groene stroom een belangrijke rol gaan spelen in onze energievoorziening.

Dat zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag in Zwolle. Ze opende er een fabriek die afval omzet in groen gas. Het gas wordt niet alleen gebruikt als brandstof voor auto's, maar het wordt ook vermengd met aardgas in het netwerk van de gasbedrijven.

Met dit project doen overheden en bedrijven belangrijke ervaring op met het vermengen van groen gas met aardgas in het hogedruknet. "Biogas verlaat de lokale weggetjes en gaat proefrijden op de grote weg'', aldus Van der Hoeven. Volgens haar is dat van belang omdat lokale en regionale netten te klein zijn voor grote producenten van biogas.

Zij opende een vergistingsinstallatie voor groente-, fruit- en tuinafval van de publieke nutsbedrijven HVC en ROVA. Bij het vergisten van één ton gft ontstaat niet alleen 380 kilo compost, maar ook ruim 100 kubieke meter biogas, dat na opwerking gelijk staat aan 60 kubieke meter aardgas.

De installatie kan jaarlijks 45.000 ton gft verwerken. Als het gebruikt wordt als autobrandstof wordt de helft minder fijnstof en stikstofoxide uitgestoten dan bij rijden op diesel en komt 70 procent minder broeikasgas CO2 vrij. De opening ging gepaard met een bijeenkomst die in het teken stond van de toekomstige energievoorziening. Volgens professor Johan Wempe is sprake van een doorbraak. "Over tien jaar jaar kan 10 procent van ons aardgas gemaakt worden uit biomassa.''

Een dochterbedrijf van Gasunie zorgt voor certificaten, waardoor groen gas in de toekomst op dezelfde manier in de markt kan worden gezet als groene stroom.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.