Home

Achtergrond 417 x bekeken

Groeipuntsdatum suikerbieten flink later

De groeipuntsdatum van suikerbieten valt dit seizoen met 26 juni negen dagen later dan het tienjarig gemiddelde en bijna twee weken later dan vorig jaar.

Het Noorden loopt achter ten opzichte van het Zuidwesten.

Suikerbieten op lichte gronden hebben last van de droogte. Hier en daar komt droogte- en warmtestress voor. "Soms wordt dat met beregenen gecompenseerd, maar dat kan niet altijd", vertelt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "Die bieten zullen minder produceren. Op zwaardere gronden is de vochthuishouding beter."

Soms is vocht in de grond niet voldoende. In de huidige extreme weersomstandigheden verdampt het vocht sneller in het blad dan dat het in de grond kan worden aangevuld. Het gevolg van deze stress is dat bietenplanten gaan slapen. "Dan heb je al een verminderde productie. Slapende bieten hebben minder gasuitwisseling in de bladeren en dus minder fotosynthese. Dit leidt niet tot permanente schade. De planten herpakken zich wel weer."

Telers die kunnen beregenen zijn dezer dagen extra hard aan het werk, neemt Sikken waar. "Vooral in aardappelen en uien, maar op de lichte gronden is het omslagpunt voor suikerbieten ook al bereikt."

De suikerbietenpercelen zijn zo goed als overal gesloten. Hiermee komt de groeipuntsdatum uit op 26 juni. Een stuk later dan vorig jaar en ook later dan het meerjarig gemiddelde. Dit komt door de kou in mei en juni. "Dit is bijna twee weken later dan vorig jaar, wat een bijzonder mooi voorjaar kende. Het fantastische record van 2009 lijkt me gemiddeld genomen dit seizoen niet tot de mogelijkheden te behoren. Het hoeft ook niet ineens heel slecht te worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.