Home

Achtergrond 166 x bekeken

Griekenland hekelt frustreren EU-handel door Argentinië

De Europese Unie moet niet eerder over een vrijhandelsverdrag met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur spreken zolang Argentinië landbouwproducten uit de EU weert.

Dat bepleitte althans Griekenland in de landbouwraad.

Volgens de Grieken verstrekken de Argentijnen alleen exportvergunningen voor producten die het zelf niet of nauwelijks produceert. Griekenland staat in haar scepsis over een nieuw handelsverdrag niet alleen. Een aantal landen waaronder Frankrijk is officieel tegen, terwijl de landbouwlobby in EU-lidstaten die voor zijn ook tegen is.

Eerdere onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met Mercosur, waarin Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay zitting hebben, liepen in 2004 vast. Een woordvoerder van de Europese Commissie stelt dat protectionisme tegen handelsafspraken in het kader van de wereldhandelsorganisatie WTO ingaat.

De protectionistische maatregelen zijn relatief recent ingevoerd door de als populistisch te boek staande regering van Cristina Fernández de Kirchner.

Of registreer je om te kunnen reageren.